God Jul & Gott nytt År!
Det blir en skön jul hemma hos mamma med alla syskonen, deras sambos, hundar, katter, pappor, styvsyskon, ingifta, moster, mormor. Ja hela tjocka släkten =)
Vi ses igen den 11 januari!
Julkramar till er alla!
/ Milou

Årets Ungdomskommun - Mora
Varför har Mora blivit utsedd till årets ungdomskommun?
"Varje år delar vi ut utmärkelsen "Årets ungdomskommun" för att uppmärksamma kommunernas arbete för att förbättra ungas livsvillkor. När vi utser Årets ungdomskommun tittar vi särskilt på hur kommunen arbetar med att: Ta fram metoder för att stärka ungas delaktighet och inflytande i samverkan med föreningslivet, öka inkluderingen i samhället av alla unga, ta fram metoder för att öka kunskapen om ungas behov, stärka föreningslivets verksamhet för unga" skriver ungdomsstyrelsen på sin hemsida.
Motiveringen:
Att sten för sten bygga en strukturerad och kunskapsbaserad ungdomspolitik tar tid. Röster ska höras, frågor ställas och förslag prövas. Förändring är svårt och kräver handling. Årets ungdomskommun har hittat enkla men effektiva metoder som gör stor skillnad för kommunens unga, metoder som är lätta att förstå och ta efter.
Det finns en mängd exempel att peka på som stämmer in på ovanstående kriterier, t.ex. "Moramodellen" för ungas delaktighet och inflytande i lokalsamhällets utveckling, etableringen av ett kulturhus för unga i "Rosa Huset", samt verksamheten för unga vuxna i "Utvecklingscenter", skriver Åke Nyström, Ungdomssamordnare i Mora kommun
När får vi se en Stockholmskommun som Årets Ungdomskommun??
Kram på er!
/Milou
Barbrobetalar.se
I Kungsbackakommun har man hittat ungdomarna på nätet och därför gjort en hemsida där ungdomar har möjlighet att tycka till, lämna in förslag, söka pengar och anmäla sig till träffar med politikerna.
www.barbrobetalar.se
Hur når ni ut till ungdomar?
Vilka vägar använder ni?
Kram på er!
/Milou

Not Yets!
Vilka normer följer du?
En förklaring av ordet diskriminering är när någon utsätts för en missgynnsam särbehandling.
Med andra ord att det i en specifik situation görs skillnad mellan olika människor på grund av egenskaper den diskriminerade inte kan påverka. Som tillexempel ålder.
Det är ju inte så att jag kan göra något åt att jag är född 1980 och är 29 år ung. Ändå blir jag bedömd utifrån just detta. Till exempel tror många vuxna att jag har mindre kunskap och erfarenhet om idrott än en person som är 45 år och man. Och på grund av det har jag svårare att få igenom mina åsikter. För inte kan väl en 29 årig kvinna veta mer i en idrottsfråga än en vuxen karl...
I Sverige kan tala om att den vuxna åldersgruppen ses som normen för åldern.
Barn och unga får frågan vad de vill ”bli” när de blir stora och de får ofta höra att de är ”framtiden”. Äldre ses som redan förbrukade, som de enbart ”varit” något och inte har något nytt att tillföra. Barn blir sedda som ”not yets”, inte än, och äldre ”has beens”, har varit.
Medelåldern är helt enkelt normen för vad som är ”rätt” eller ”normalt” – de personer som är.
Tittar vi på vilka personer som blir invalda i våra förenings och förbundsstyrelser så är de väldigt lika varandra. De är oftast medelålders män. Kan det bero på att just den kategorin ses som mest normal? Personer som är rätt just nu? Och om det är så, hur kan vi jobba i valberedningarna för att förändra vår norm?
Åldersdiskriminering betyder att en person behandlats sämre än en annan person i samma situation på grund av sin ålder. I juridisk mening innebär åldersdiskriminering att ålder är avgörande för att en person missgynnas jämfört med en annan.
Det här behöver inte vara medvetet, jag tror inte att vi vuxna går runt hela dagarna och försöker komma på knep för att jävlas med ungdomar och hålla dem utanför föreningslivet. Men vi behöver bli medvetna om vilka normer som styr oss för att vi ska kunna se förbi dem i våra val av ledamöter och vilkas åsikter vi tar till oss som viktiga.
Fakta kring åldersdiskriminering har jag hämtat från LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer och du kan läsa hela deras rapport HÄR.
Kram på er!
/Milou
Rullstolsrace, reaktionstest och dansmatta
... balansbräda, bordsgolf, styrketest och massor mer fanns att prova på när deltagarna från Folksam LedarCamp hade återträff på Riksidrottsmuseet.
Först lunch i stan innan bussen gick ut mot Riksidrottsmuseet.
Där fick vi testa på en massa olika idrotter, gissa idrottsdofter och känna på hur det är att tävla om man är blind eller sitter i rullstol.
Deltagarna på Ledar Camp 2009 ingår i Stockholmsidrottsförbunds Ungt Nätverk och kommer att fortsätta träffas på olika aktiviteter, utbildningar och få chans att påverka dem som fattar besluten inom idrotten i Stockholm.
Vill du gå med i nätverket och få samma chans?
Skicka ett mail till [email protected] !
Kram på er!
/Milou
Återträff LedarCamp!
Idag blir det lunch, en massa snack och 5-kamp på Riksidrottsmuseet!
Bilder dyker upp under dagen..
Kram på er!
/Milou

Det ideella engagemanget ökar!
Allt fler svenskar utför varje år något slags ideellt arbete. Enligt en delstudie som överlämnas till regeringen i dag handlar det om motsvarande 400 000 årliga heltidsjobb och trenden är ständigt uppåtgående enligt forskarna.
För 5 år sedan arbetade svensken i genomsnitt 12 timmar ideellt varje månad.
År 2009 har antalet timmar ökat till 16.
Främst rör det sig om idrottsverksamhet.
Betyder det att det är lättare att rekrytera ideella ledare idag?
Varför saknar isåfall föreninglivet så många ledare?
Kan det vara föreningslivet som är dåliga på att rekrytera ledare?
Kram på er!
/Milou
Jag ställer upp!
|
Stockholms Basketförbund har kört igång sitt projekt Jag ställer upp för att få en juste stämning på och utanför plan. Kika in och ta ställning. Ställer du upp?
Kram på er!
/Milou

Känner du din kommuns ungdomsombud?
Jag hade inte en aning om att det i flera av landets kommuner finns Ungdomsombud. De kan se lite olika ut och heta lite olika saker men det handlar om att kommunen har anställda som arbetar för att skapa förutsättningar för ungdomsdelaktighet.
Jag har 22 kommuner inom Stockholms Idrottsförbunds ramar. Vad skulle vi kunna göra ihop?
Ni som är ungdomar, visste ni om att det fanns ungdomsombud i er kommun?
www.Ungilund.se ett exempel på en kommun som arbetat bra och länge med delaktighet och demokrati!
Kram på er!
/Milou
Spännande möte idag!
Han är ordförande i Borås stads ungdomsråd och vi kommer att träffas under ca ett år framöver och prata ungdomsråd, personlig utveckling, verksamhetsutveckling och en massa annat kul.
Idag ska vi ha en heldag i Stockholm där jag får chansen att visa vad jag jobbar med, mitt favvisfik på Odenplan och julmarknad i Ga:stan.
Mina förväntningar på mentorskapet är att jag ska få lära mig mer om hur de kommunala ungdomsråden fungerar, om de verkligen ger ungdomsinflytande och hur man kan använda deras erfarenheter och idéer inom idrotten.
Sen hoppas jag såklart att Andreas blir en flitig gästbloggare =)
Hoppas ni får en skön lördag!
Kram på er
/ Milou

Passionerat ledarskap
Sagt under Kompetensgalan om passionerat ansvarsfullt ledarskap:
- I en liten organisation kan man vara ensam om att vara bäst utan att ens vara särskilt bra - Carin Götblad
- Det måste finnas en tydlig vision som alla känner till och som inspirerar. Jag har en tro på människan och en vilja att få människor att växa. Det handlar inte om att hävda sig själv eller att synas. Reflekterade Jeanette Söderberg, Vd på IKEA Sverige på tal om varför IKEA har så gott ledarskapsrykte.
- De som utför arbetet ska vara med och utveckla det - Robert Kuséns, Scania
- En ledares förmåga är helt beroende av dennes kapacitet och erfarenhet av andra, annorlunda och nya perspektiv. Man måste kunna kliva utanför sin egen ram - okänd klok kvinna
Kram på er!
/Milou

Möten i verkligheten
Bjud ut idrottsförvaltningen att ha sina möten i verkligheten, t.ex. i våra dragiga klubbhus. Få vuxna till ungdomarnas mötesplatser så de vet vad det är de pratar om och beslutar om.
Hyr en ungdom!
Så här fungerar det i en kommun:
Kommunpolitikerna har en pool av ungdomar som de kan kontakta och "hyra" inför och under ett möte. Tillexempel om de ska diskutera en sakfråga och politikern behöver veta vad en ung människa tycker om de olika förslagen. Då får den unga all dokumentation och inormation i god tid, kan bilda sig en uppfattning och berättar sedan detta för politikern innan mötet. Ungdomarna kan även delta på mötet tillsammans med politikern.
Jag har ett nätverk med 400 ungdomar som alla är ledare inom idrotten och gärna är med och påverkar. En ganska bra pool av ungdomar, eller hur?
En idé tar fart...
Kram på er!
/milou
Föreningslivet en bra demokratiskola?
Sverigesungdomsråd (SU) presenterade nu på förmiddagen sin undesökning om inflytande för ungdomar.
Vad de sa var att föreningslivet är en organisation där ungdomar verkligen skulle ha möjlighet att lära sig hur det fungerar, hur man kan påverka och vad inflytande är. Föreningslivet är uppbyggt för att kunna vara en bra organisation för inflytande och möjlighet att lära sig hur demokrati går till.
SU har tagit reda på att: finnas med i de ordinarie organisationerna, med i kommittéer, styrelser, arbetsgrupper och allt vad det nu kan vara, är det mest givande sättet att faktsiskt påverka och lära sig hur det går till att påverka. Att få påverka de äkta vägarna – misslyckas, prova igen och kanske lyckas nästa gång.
Men hur fungerar föreningslivets demokrati egentligen? Får man möjlighet till inflytande som ungdom i en förening? Är vi en plats för ungdomar att faktiskt få lära sig demokratiska processer?
Vill vi vara det inom idrottsföreningarna?
Om ja, vad måste vi göra för att leva upp till detta?
Kram på er!
/Milou
Delaktighet handlar inte om vuxnas vilja!
Demokrati handlar om att ha rätt att bli lyssnad på oavsett om de vuxna känner för det eller inte. Barn och ungdomr har rättigheter som SKA beaktas.
Här har vi vuxna inget val. Inom idrotten är det solklart. 1 medlemsskap = 1 röst. Vi är alla lika värda inom det ideella föreningslivet.
Det innebär att vi inte kan välja vilka vi ska lyssna på och vems idéer vi ska rätta oss efter genom att titta på ålder.
Det innebär också att vi behöver skapa strukturer för inflytande som är oberoende av om vuxna känner för att lyssna eller inte.
De klassiska ungdområden har fått het kritik, de fungerar inte säger mobben. Andra tittar frågande på kritikerna, de fungerar ju hur bra som helst!
I alla de fall där de har fungerat har det runtomkring funnits vuxna som har lyssnat och beaktat och låtit ungdomar vara delaktiga. I dessa fall fungerar ungdområden alldeles utmärkt.
Men såfort ett ungdomsråd hamnar utanför denna stödjande miljö så går det åt pipsvängen med delaktigheten.
Det är en väldigt skör struktur för inflytande. Om vi nu ska ha ungdomsråd, hur kan vi stärka upp denna struktur så att den inte blir lika skör?
Vilka andra strukturer kan vi skapa?
Kram på er!
/Milou
Barn om barnkonventionen
Bara 17% av barn under 17 år känner till barnkonventionen
Sammanfattning av dag 1: Inspirerande!
Det som slår mig när de presenterar sina goda idéer är att det är exakt samma sak som vi gör inom idrotten på olika håll. Aktiviteterna är de samma, modellerna är snarlika. Tänk vad mycket kommun och idrott skulle kunna utbyta om vi träffades i samma rum.
Det andra som slår mig är att det kanske finns samma behov inom idrotten? Ett nätverk med en hemsida för oss som arbetar med ungdomsdelaktighet inom idrotten? Eller borde vi ingå i NUNI?
Det här måste undersökas...
Men kika in på nuninatverk.se så länge och se om ni hittar några bra tips!
Kram på er!
/Milou

7 vägar till framgång!
Emma Stark från LSU delade med sig av sina erfarenheter från kampanjen Rösta 7 juni!
7 vägar till framgång:
- Unga förebilder
- Människor inspireras och engageras bäst av andra människor
- Ge ungdomar möjligheter och metoder at engagera sig själv och andra på egna villkor. Göra något själva!
- Aktiviteter som skapar engagemang
- Utbilda ambassadörer
- Gemensam kraft
- Ett nätverk av aktörer som kompletterar din organisation
- Relationer och kontakter sm utvecklas och ger resultat leder till framtida samarbeten
- Kampanjer, kommunpartner, debattpartner
- Tydliga budskap
1. Varför ska jag rösta?
Din vardag påverkas i EU pralamentet 60% av beslut som påverkar oss i Sverige tas i EU pralamentet
- Lokaltrafik
- Tillsatser i vår mat
- Lista med konkreta frågor
2. Varför ska just jag rösta?
Annars röstar någon åt dig!
3. Varför ska just unga rösta?
Vi behöver ett frächare EU!
Det är inget fel på vuxna men ungdomarnas synpunkter finns inte med!
Samma budskap från alla håll!
Enkla och tydliga budskap
- Strategisk kommunikation
- Identifiera problemen
- Formulera handlingsplanen
- Ge lösningen
- Se resultaten
Lokal press: Förbered dem. Visa upp problemet. Sen: Kom med lösningen!
-Tillgängligt material
Europavalet på 5 minuter – info
- Kalla fakta
Bygg dina berättelser på bra fakta. Då kan du snabbt gå från att beskriva verkligheten till att beskriva din vision av verkligheten
Kram på er!
/Milou
Rikskonferensen - EU, demokratin och de unga
Den 7 juni 2009 var det val till Europaparlamentet i Sverige. Vi skulle rösta dit vilka vi tycker ska reptesentera Sverige och föra våra hjärtefrågor. Tillexempel påverkar EU parlamentet kostander för telefonsamtal när vi reser utomlands eller våra möjligheter att arbeta i andra länder.
Skolval 2009
Marks Gymnasium (ligger en bit i från Göteborg för oss som inte har koll på alla kommuner =)
Tillsammans med sin lärare bestämde sig en klass från åk 2 för att genomföra skolval 2009.
För att ungdomr skulle få chans at tlära sig hur det går till att rösta och varför det är viktigt att man lämnar sin åsikt.
50 skolor deltog i Skolvalet 2009 och ca 20 % av eleverna på dessa skolor röstade.
Här är deras erfarenhet...
1. Det saknas kunskap hos unga
Men vi kan inte låta ungdomar vara ansvariga för att själv ahitta kunskap som de inte vet om finns!
Det är vi vuxna som måste visa sakfrågorna, berätta om möjligheterna och väcka engaemanget. För engagemang finns - om ungdomar bara får möjlighet att veta.
Om vi inom idrotten inte visar och berättar hur föreningslivet fungerar och hur våra årsmöten går till och vilka frågor man påverkar som medlem. Hur ska vi då kunna förvänta oss att ungdomarna dyker upp, lägger sin röst och engagerar sig i föreningens frågor?
Inom föreningslivet pratas det hela tiden om ungas ointresse av att delta. Men ärligt talat, har vi gett dem förutsättningarna för att kunna göra det?
2. Vuxnas inställning
Få vuxna brydde sig om att ungdomar skulle få möjlighet att lära sig mer om EU och hur man röstar. Om en skola genomförde skolval eller inte hängde på enksilda lärares egna intressen och ork att engagera sig.
Hur ska vi få ungdomar intresserade och engagerade om inte vi vixna intresserar oss och engagerar oss för ungdomarna?
Är vi vuxna egentligen ett dugg intresserade av att få ungdomar med i föreningslivet? Vill vi had em kring våra styrelsebord och i våra kommittéer där de kan vara med och påverka och engagera sig? Bjuder vi in dem? Visar vi dem att vi är intresserade av vad de tycker?
Jag har inte träffat någon vuxen som inte hålle rmed om att det är viktigt att vi engagerar ungdomr i vårt föreningsliv. Men vad är vi beredda att göra åt det då?
3. Få kände till
Trots kampanjen Skolval 2009 var det många som på valdagen inte kände till att de kunde rösta. De hade inte en susning om att det var val. Så hur kommunicerar vi med ungdomar? Tar de till sig samma budkap och infokanaler som vi vuxna gör? Eller måste vi hitta andra sätt att visa och förklara och informera på?
På vilka sätt kallar ni i föreningen till era årsmöten?
Vad skriver ni i inbjudan?
Hur skriver ni i inbjudan?
Vem får kallelsen till årsmötet?
Använder vi kommunikation som ungdomar kan förstå och ta till sig och som skapar intesse för att komma och påverka?
4. Räknas min röst?
Många unga människor vet inte varför de ska rösta eller hur det går till. De är tveksamma till om deras röst verkligen gör någon skillnad.
Att vara en stödjande miljö innebär att få ungdomar att känna att de räknas, att vi är intresserade av vd de har att säga och redo att förändra utifrån det vi får höra.
Hur känner ungdomar i er förening? har deras åsikter någon betydelse? Kan de göra skillnad?
Är vi beredda på att ta tillvara på ungdomarnas röster och kanske få förändra vår verksamhet.
Eller kommer vi att göra precis som vi brukar inför nästa årsmöte?
Kram på er!
/ Milou
Rikskonferensen - normSverige..
Hon jobbar för SVT och har gjort program för bolibompa.
Doreen har varit inledningstalare under konferensens första timme. En kvinna som brinner för sina frågor.
Hennes uppmaning är att vi ska skippa den här svenska normen vi kör med.
Vad som är rätt och fel och vem som är rätt och fel.
Vilka normer har vi inom idrotten?
När är det ok att bli invald i en valberedning?
Hur ser man ut när man är en styrelseledamot?
Hur ska man betee sig när man är ishockeytränare?
Vem tycker det är roligt att arrangera stora tävlingar?
Har vi normer inom idrotten för vad som är OK och inte?
Vilka normer har du?
Vad tar vi som självklart fast det kanske inte är så självklart?
Kram på er!
/Milou

Ungdomsstyrelsen Rikskonferens - inför
Sitter på ett överfullt tåg påväg till Stockholm. Skräp på spåret i Karlberg har sett till att stoppa hela tågtrafiken norröver Upplandsväsby...
Ja nu skulle vi inte prata om SJs förmåga att passa tider utan den 2 dagarskonferens tillsammans med Ungdomsstyrelsen som går av stapeln tisdag och onsdag denna vecka.
Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd.
De jobbar bland annat med att:
- Ta fram och förmedla kunskap om ungas levnadsvillkor.
- Följa upp riksdagens och regeringens mål för den nationella ungdomspolitiken och stödja kommunerna i deras ungdomspolitiska arbete.
- Fördela bidrag till och stödja metodutveckling inom ungas fritid och föreningsliv.
- Internationellt ungdomssamarbete.
En gång om året i början av december har de en stor konferens med hundratals deltagare. Rikskonferensen är en mötesplats för politiker och tjänstemän från kommuner och regioner, för fritidsledare, lärare, arbetsförmedlare, socialarbetare, ungdomsorganisationer och forskare. Här träffas alla som arbetar med och är engagerade i ungdomsfrågor.
Och självklart finns Stockholmsidrottsförbunds utsände på plats för att rapportera om senaste nytt.
Liveblogg diekt från alla seminarium, bilder och intervjuer utlovas!
Kram på er!
/Milou