Delaktighet - en rättighet inte en fördel
Charlotta Öberg är en av två ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund. Hon och fd barnombudsmannen i Norge Trond Waage pratar om synen som vuxna har på barn och ungdomar.
Vuxna tenderar att inte se barn och ungdomar som självständiga individer utan som ett tillfälligt stadie som de snart kommer att växa ifrån och bli pålitliga vuxna med egna tankar och åsikter.
Det är barnen som är vår framtid eller ungdomar ska fostras inför framtiden är typiska uttalanden. Eller Det går över och en klapp på huvudet.
Rädda Barnens Ungdomsförbund jobbar för att barn och ungdomar själva ska kämpa för sina rättigheter och säga ifrån när de hör hur vuxna pratar om dem som om de inte räknas idag utan först i framtiden när de har blivit vuxna.
Charlotta åker Sverige runt och pratar med vuxna om vinsterna med att ta ett steg tillbaka och ge ungdomar plats att vara delaktiga och engagera sig. Samtidigt säger hon att
Vi ska inte behöva motivera varför barn och ungdomar ska vara med och påverka och vara delaktiga. Det är en rättighet enligt barnkonventionen och behöver inte leda till fördelar för vuxna.
Det vi istället måste prata om dela erfarenheter kring är verktyg för att delaktighet ska vara möjligt. Verktyg både för vuxna att ta steget tillbaka och för ungdomar att veta hur man blir delaktig.
Vill du ha hjälp med verktyg så hittar du flera stycken på http://www.rf.se/RFdistrikt/Stockholm/Viarbetarmed/Ungaledare/
/ Milou
Varför är vi ideellt engagerade?
Vet du varför vi engagerar oss ideellt?
Tobias Harding från Lindköpings Universitet har undersökt saken och så här ser listan ut:
1. Det är kul!
2. Engagemang ger positiv energi
3. Vänner
4. Lärande och erfarenheter
5. Kunna påverka samhället
6. Kunna påverka min egen situation och förverkliga mina ideer
Varför är du engagerad?
Skulle du vilja läga till något till listan och vad i så fall?
//Milou
Ungdomars inflytande i fokus och jag är på plats!
Varför röstar unga väljare som de gör? Hur använder unga sociala medier? Hur gör de när de vill påverka?
Det är några av de aktuella frågor vi kommer att tittar närmare på under årets rikskonferens med Ungdomsstyrelsen som startar idag. Jag ser fram emot att få nya kunskaper om hur vi kan få ännu fler unga människor engagerade i idrotten.
Rikskonferensen är en mötesplats för alla som arbetar med och är engagerade i ungdomsfrågor. Här möts politiker och tjänstemän från kommuner och regioner, fritidsledare, lärare, arbetsförmedlare, socialarbetare, ungdomsorganisationer och forskare. Så det finns goda chanser att jag får med mig mycket spännande tankar om hur vi inom idrotten kan forstätta jobba för ungdomars inflytande.
Årets tema är just det - inflytande
Så följ med mig under två dagar här på bloggen där det kommer bli massor med live uppdateringar med bilder och spännande reportage!
// Milou
Då hände något som jag inte hade planerat för i min idrottskarriär...
Hej Josefine Jardenäs, berätta vad som hände den 17 maj 2009
Under helgen på Riksidrottsmötet (idrottens årsmöte) fick jag frågan om jag visste hur valberedningens arbete gick till, hur mycket tid det tog och vad det krävdes av för att klara av det.
Mitt svar var självklart att jag förstod vikten av arbetet i valberedningen, att jag var beredd att under 4 års tid prioritera min tid och jag påpekade flera gånger att jag redan då ansåg mig ha ett bra kontaktnät inom idrotten.
Då hände något som jag inte hade planerat för min idrottskarriär.
Jag blev efter sluten votering invald som en av 10 ledamöter i RF:s valberedning.
Du är född -83, vad är din uppgift i valberedningen?
På det första mötet skulle vi välja en vice ordförande. Själv hade jag tänkt mig att vara med och se och lära men så blev nu inte fallet. Förvånad men samtidigt väldigt glad valdes jag till vice ordförande redan min första mandatperiod. Vice ordförande är en person som kliver in om ordförande inte närvarar på mötet eller det händer ordförande något. Så det är lite unikt att en nyinvald person får den rollen.
Ni är ute och träffar mycket människor inom alla idrotter har jag förstått?
Ja, i valberedningen har vi delat upp samtliga SF (Specialförbund = alla idrotterna) och DF (Distriktsförbund = stödorganisationerna) mellan oss 10 ledamöter. Vi har så kallade kontaktförbund. Ordföranden i valberedningen har inga kontaktförbund utan har istället ett slags övergripande ansvar.
Anledningen till kontaktförbunden är att SF och DF får en kontakt i valberedningen dit man kan vända sig med funderingar eller åsikter om riksidrottsstyrelsens arbete.
Från valberedningens sida kan vi uppmuntra SF och DF att nominera kandidater och få feedback på om de tycker att det saknas några kunskaper och erfarenheter bland ledamöterna i styrelsen.
Du måste ju få höra en hel del hemligheter?
Under hösten 2010 har vi haft intervjuer med alla ledamöter i riksidrottsstyrelsen, både de vars mandatperiod går ut i maj 2011 men även de som är valda till 2013. Det är valberedningens uppgift att ta reda på vad ledamöterna tycker om sitt eget och styrlesens arbete.
Det som sägs under våra intervjuer och det som våra kontaktförbund säger till mig som ledamot i valberedningen är under sekretess. Det betyder att vi inte får lov att berätta det för någon utanför valberedningen. Alla ska känna sig helt trygga med att det de säger till valberedningen stannar inom valberedningen.
Det har varit enormt spännande att sitta och lyssna, ställa frågor och diskutera med varje ledamot. En timmes intervju låter kanske inte så mycket men det ger väldigt mycket tillbaka till det fortsatta arbetet i valberedningen.
Vad är det ni ska göra i valberedningen?
Valberedningens uppgift är att lägga förslag till Riksidrottsmötet vilka som bör väljas som ledamöter till Riksidrottsstyrelsen. Alltså den styrelse som leder arbetet på Riksidrottsförbundet. Vi ska helt enkelt åka Sverige runt och träffa människor för att hitta dem som har rätt kompetens för att klara av att leda Svensk Idrott.
Efter intervjuerna under hösten är det klart att tre ledamöter kommer att sluta i och med riksidrottsmötet i maj. Ytterligare två ledamöters mandatperiod går ut men de har sagt att de gärna fortsätter.
Det är viktigt att komma ihåg att bara för att man själv sagt att man vill fortsätta är det inte självklart att det blir så. Det gäller alltid vid val.
Valberedningens uppgift är att få fram det bästa laget.
Att i det här fallet ta fram 5 ledamöter som kan komplettera de 5 som redan är invalda och att föreslå en ordförande.
Just nu väntar vi med spänning på nomineringarna från SF och DF som ska vara inskickade senast 31/12. Sen blir det en fullspäckad vår med intervjuer av de nominerade och diskussioner kring hur vi får fram bästa laget.
På riksidrottsmötet i maj 2011 kommer vi att presentera vår laguppställning och så får vi se om SF och DF röstar för vårt förslag.
Tack Josefine och lycka till med arbetet i valberedningen!
//Milou
Hur hanterar jag besvärliga föräldrar?
Känner du också att du ibland har svårt med vissa föräldrar som lägger sig i, kritiserar eller ifrågasätter dig som ledare?
Då är du välkommen till nästa träff med Ungt Nätverk där vi kommer att hjälpa dig bli tryggare och tydligare i din kommunikation med alla föräldrar men i synnerhet, besvärliga föräldrar.
- Hur lägger jag upp ett bra föräldramöte?
- Hur ska jag prata med föräldrarna så att de förstår?
- Vad kan jag göra för att lösa konflikter med föräldrar?
När: måndagen den 6 december
Tid: 18.00 – 21.00
Var: Quality Hotel Globe vid Globen. Hitta hit
Kostnad: Ungt Nätverk bjuder på denna kväll. Värde: 500 kr!
För vem: För dig som är mellan 15 – 25år och är ledare inom idrotten
Anmälan: Anmäl dig här eller gå in på: www.sisuidrottsutbildarna.se/stockholm
Det finns begränsat antal platser och de brukar gå åt på några dagar, så först till kvarn!
Föreläsare: Redan som 23 åring var Darryl Finnell huvudcoach till ett gäng 13 åriga ishockeyspelare i ett stadslag i Minnesota, USA. Han har varit coach i över 20 år inom amerikansk och svensk ishockey samt tennis. Idag är han en respekterad konsult och föreläsare inom ledarskap och coaching både inom idrotten och för företag.
Under sina mer än 15 år som hockey tränare har han själv blivit ”uppäten, utskälld, överkörd och uppskattad av föräldrar. Han har sett andra ledare som har haft fankastiska kunskaper men som aldrig accepterades.
- Att kommunicera effektivt med ”överengagerade föräldrar” kan vara bland de största utmaningen en ledare kan uppleva. Som ung ledare behöver du skapa ”din egen plattform” som ger dig möjlighet att ha bättre kontroll över din kommunikation gentemot föräldrarna, säger Darryl.
Välkommen och du - ta med en kompis också!
Vem får vara med och påverka?
Riksidrottsforum är en stor mötesplats som hålls vartannat år där människor från alla idrotter i hela landet samlas för att prata om Svensk Idrotts framtid. Vi har 70 olika idrotter som hör till Riksidrottsförbundet och i år var det ca 450 personer som deltog på RIF.
Vem var då där och pratade om idrottens framtid?
Det som är spännande att se är hur åldersfördelningen på de som deltog på konferensen såg ut. Vem är det som får möjlighet att vara med och prata om Svensk Idrotts framtid?
Alla deltagare fick ange sin ålder och så här såg det ut:

Av ca 450 deltagare var alltså 100 personer under 30 år som var med! 1/4 av deltagarna!
Vem kommer att få var med och rösta om och påverka idrottens framtid?
Nästa år är det Riksidrottsmötet (RIM) som är Svensk Idrotts högsta årsmöte. Det ska bli spännande att se hur åldersfördelningen då ser ut.
Kommer det vara lika många unga människor som faktiskt formellt kommer att få vara med och rösta och påverka som det var antal som var med på RIF i år och pratade om idrott??
Jag håller tummarna...
// Milou
Vilka saknas i styrelserummen!?
Det är ju något som vi inom Unga Ledare Äger har hävdat länge.
Var är de blandade åldrarna, olika utbildningsnivå, olika kön och sexuell läggning, olika kulturella bakgrunder osv osv?
Hur ser våra valberedningar ut?
Vilka sitter i valberedningarna och föreslår nya styrelseledamöter?
Det är ju ett känt faktum att vi ofta väljer människor som är lika oss själva. De finns i våra nätverk, vi känner igen oss i hur de pratar, vi tycker att de kan representera våra åsikter och så vidare.
Om vi även i våra valberedningar har en överrepresentation av äldre, helsvenska män så kommer vi fortsättningsvis att få äldre helsvenska män invalda i våra styrelserum.
Det är valberedningen som har ansvaret för att vid varje årsmöte presentera ett förslag till vilka som ska bli ledamöter i styrelsen.
Valberedningens uppgift är att under året träffa medlemmar och prata med dem och se vilka som har potential att kunna representera föreningen i styrelsen.
Jag undrar hur många av våra valberedningar som tänker på att titta utanför sin egen box och verkligen se vilka som skulle kunna bli riktigt duktiga styrelseledamöter. Eller om man frågar dem som man redan känner och som är precis lika dan som en själv...
Det är dags att skapa en mix av ledamöter i våra valberdedningar!
Att ställa frågan
När ungdomar får frågan om varför de inte är ledare inom idrotten så svarar de flesta - det är aldrig någon som har frågat! Samma sak gäller i frågan om styrelseledamöter. De får aldrig frågan!
Många valberedningar drar en lättnande suck över att de kunde hitta förslag på nya ledamöter över huvud taget. Men har man verkligen tittat på alla möjliga målgrupper, har man ställt frågan till varje person, har man pratat med medlemmar man inte tidigare kände, har man tänkt på vikten av att blanda olika människor och olika bakgrunder?
Jag hör fördomarna i alla föreningar, nej men ungdomar ska ju ut och resa, de har inte tid pga skolan, de vill köra moppe på kvällarna, de skaffar sig flick och pojkvänner, de har ingen erfarenhet... Fördomar som gör att de aldrig får frågan.
För vem kan, genom att titta på en person, avgöra om han eller hon har ett intesse av att vara styrelseledamot? Vem kan genom att se ett namn på pappret eller en ålder avgöra om den personen brinner för föreningen och dess frågor eller hur mycket erfarenhet personen har?
Det är dags att lära våra valberedningar hur man ställer frågan.
Det där med erfarenhet...
Vad är det för erfarenhet som vi vill att en styrelseledamot ska ha? Innebär erfarenhet att man har suttit på en position i en massa år? Eller är det en blanding av olika erfarenheter som är viktigt för att en styrelse ska spegla föreningen och kunna företräda den i olika sammanhang?
Det är dags att ta en ordentlig titt på vilka behov och erfarenheter som faktiskt är viktiga för en styrelse.
För er som känner att detta är en viktig fråga för er förening att jobba med är ni välkomna att ta en kontakt på [email protected]
//Milou
Här tas det krafttag kring rekrytering!
Hos Botkyrka Rönninge Simsällskap har man under en tid känt av en nedgång i antalet aktiva och ledare. Därför beslutade man sig i tisdags för att ta tillsammans med Unga Ledare Äger ta ett krafttag kring rekryteringsfrågan. Under 2011 kommer de att arbeta med tre olika områden för att få fler och stärka upp sina ledare.
1. Plan för rekrytering
Först och främst kommer de att ta fram en plan för rekrytering där de kommer att svara på hur de på ett effektivt och kontinuerligt sätt ska arbeta för att säkerställa behovet av ledare i föreningen. Denna plan kommer de sedan att arbeta utifrån.
2. Utveckling för unga ledare
10 stycken unga ledare i förening kommer att få ingå i ett specialutformat utbildningsprojekt för att ge utvecklingsmöjligheter under året. Här blir en storsatsning för att få dessa ledare att känna att det är roligt att vara ledare i föreningen och att de får möjlighet att utvecklas som ledare.
3. Stödjande miljö
Detta område handlar om att skapa en miljö där ungdomar får stöd i sin roll som ledare. Att det finns vuxna som backar upp i grupperna och kan ansvara för kontakten med föräldrarna, administration runt omkring själva träningarna, hjälp med de pedagogiska utmaningarna i ledarskapet, bollplank och så vidare.
Det blir ett spännande projekt som jag säkert kommer att skriva mycket om här på bloggen under nästa år!
Vill du också göra en satsning på ledare i din förening?
Ta en kontakt på [email protected]!
// Milou
Ungdomssektion med siktet mot framtiden
Vad var Skyttesportförbundets utmaning?
2009 gick de olika skytteförbunden ihop och bildade ett gemensamt förbund. Ungdomsförbundet bildade då en ungdomssektion. Utan styrning när det handlade om vad sektionen faktiskt skulle arbeta med och vilka mål man skulle arbeta mot blev första utmaningen att organisera sitt arbete.
Vad är uppdraget, vilka målgrupper ska man rikta sig mot, vilka strategier och aktiviteter ska genomföras?
Det vi har märkt inom Unga Ledare Äger är att dessa frågor är väldigt vanliga när det handlar om ungdomsgrupper och ungdomsråd i olika former. Det är oerhört svårt att göra något bra om det inte är tydligt vad det är man ska göra och hur man ska göra detta.
Många ungdomsråd läggs ner eller dör ut av just denna anledning, man vet inte varför det ska finnas. Därför är det jätte viktigt att när man startar upp så ska det vara klart och tydligt vad gruppen finns till för.
Börja med uppdraget
Skyttesport Förbundet vände sig till Unga Ledare Äger för att få hjälp att reda ut svaren på sina frågor.
Det första som hände var att styrelsen och ungdomssektionen blev kallade till ett gemensamt möte där de träffades och tillsammans skrev ner ungdomssektionens uppdrag som styrelsen sedan formellt gav ungdomssektionen.
"Vi ska öka ungdomars inflytande och delaktighet, marknadsföra skyttesporten samt arrangera och uppmuntra till gemensamma aktiviteter. Detta för att sprida en positiv bild samt skapa nytänkande inom skyttesporten och därmed få ungdomar att stanna."
Plocka ut fokusområden
Därefter plockade styrelsen och ungdomssektionen ut tre stycken fokusområden som ungdomssektionen ska arbeta med:
1. Marknadsföring
2. Inflytande och delaktighet
3. Arrangemang
Sätt mål och ta fram strategier för att ta er dit
Igår träffades ungdomssektionen och med hjälp av en processledare från Unga ledare Äger fortsatte de arbetet. Utifrån det uppdrag och fokusområden som de har fått av styrelsen vid träff nummer ett tog de nu fram mål och strategier för sitt arbete.
Gör en handlingsplan för verksamhetsåret
Målet är att de i slutet av 2010 har skapat en stark ungdomssektion med ett tydligt uppdrag, mål och strategier för sin verksamhet.
I december sker sista träffen där ungdomssektionen kommer att ta fram färdiga handlingsplaner för sitt arbete för 2011. Vi ser fram emot att följa ungdomssektionen och deras arbete!
// Milou

Nya former för engagemang?
Att nå ut och att rekrytera nya medlemmar är något som många organisationer brottas med.
Studier visar att engagemanget inom den civila sektorn är större än någonsin och att unga är den näst mest engagerade gruppen. Samtidigt har ungas medlemskap i föreningar minskat de senaste åren. Några förklaringar kan vara en ökad individualism i samhället och byråkratiska hinder.
"Det senaste åren har det hänt något. Det finns massor av bloggar, chattar och diskussioner på nätet kring en mängd frågor. Många vuxna kanske inte ser det som engagemang eftersom det inte följer en traditionell föreningsform. Men politik är inte bara att sitta på styrelsemöten. Organisering i lösare nätverk och olika former av direktdemokrati, manifestationer och demonstrationer är lika viktiga", menar Stefan Flod, förbundsordförande för Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund.

På regeringens hemsida kan du läsa hela artikeln
Vad gör vi inom idrotten?
Om det är så att unga människor vill engagera sig men i nya former hur ska då de formerna se ut inom idrotten?
Hur ska vi som föreningar och förbund kunna möta detta nya sätt att tänka kring engagemang?
Eller ska vi hålla kvar vid våra strukturer och arbetsformer och jobba för att ungdomarna anpassar sig?
Frågan är ju vad det skulle få för konsekvenser för idrotten, står vi om ett antal år utan kassörer, tränare och organisationsledare om vi inte anpassar oss?
Eller handlar det om att ta ett krafttag kring utbildning i föreningskunskap, skapa mentorskap där unga får erfarenhet kring föreningslivet och att tidigt utbilda alla aktiva i ledarskap?
Hur tänker ni?
//Milou

Vad har du för nytta av att engagera dig ideellt?
Här kan du se vad rekryterare tycker om ideellt engagemang!
Varför ska du sätta upp ditt ideella engagemang högst upp på meritlistan och ditt CV?
Vad är det rekryterare på företag vill veta?
Hur mycket spelar dina ideella uppdrag roll?
Hur ska du beskriva dina ideella uppdrag så att de blir intressanta för rekryteraren?
Klicka på bilderna för att komma till debatten och lyssna på hur rekryterare vill att du gör!
Del 1 Del 2
// Milou
Vad är en riktig ungdom?

Silvia Kakembo, ordförande för Sveriges Ungdomsråd är en av dem som ställer sig frågan vad en riktig ungdom är. Klicka på bilden och se debatten om vad en riktig ungdom är!

// Milou
Ungdomsminister Nyamko Sabuni på LSU Forum i fredags...
blir det bara en konflikt. Därför undviker de det och då kanske istället använder det här ungdomsrådet de kan styra själva”.

Man kan ju fundera på vad Nyamko menar med detta.
Att vuxna är rädda för att ta en dialog med ungdomar?
Att ungdomar sitter som gisslan i ungdomsråden?
Att ungdomar behöver bli bättre på att föra dialog med vuxna?
Min erfarenhet är att Ungdomsråd kan vara en bra form för ungdomsdelaktighet OM och bara OM de får reell möjlighet till dialog med vuxna och reell möjlighet att påverka. Kanske är det det hon menar?
Vad är din erfarenhet av Ungdomsråd?
//Milou
Ordförande för Riksidrottsförbundet
Idag är Karin den första kvinnliga ordförande för Riksidrottsförbundet

Klicka på bilden och hör henne berätta hur hon blev Svensk Idrotts högsta ledare!
//Milou
Du har alla möjligheter!
Emanuel Rezvani Arany skriver om ungas inflytande
//Milou
