Det är jag som vinner på att vara mentor!

Wow! 2 helt fantastiska år som mentor är nu avslutade. Fick frågan varför har du varit mentor och lagt ner all den där tiden helt ideellt på tre andra människor?

För mig innebär mentorskap att vara en guide. 
På första mötet med adepten ställer jag som mentor frågan Vart är det du vill? Och sedan är det min uppgift att stötta och vägleda adepten mot hans mål. Att ställa frågor så att adepten kan tänka till om vilka vägval han måste göra, att presentera adepten för de människor jag har i mitt nätverk, att visa exempel på hur man kan göra för att inspirera och att öppna dörrar/ erbjuda möjligheter som adepten har nytta av på väg mot sitt mål.

Det viktigaste för en mentor är inte att kunna allt utan att lyssna in vad det är adepten behöver och se vad som behöver göras för att ta sig dit. Att vara en person som adepten kan luta sig mot, ställa alla "dumma frågor" till och helt enkelt vara ett bollplank och någon som uppmuntrar.

Vad får jag då tillbaka?
Tänk själv att du får en person som ställer ärligt nyfikna frågor om det du gör, hur du skapar kontakt och nätverk med andra människor, vilka val du har gjort för att ta dig dit du är idag, hur du gör för att kommunicera med andra, ditt bästa tips för att skapa ett lyckat möte osv osv.
Det ger dig tid för reflektion och utvärdering. En fantastisk möjlighet att faktiskt se på det du gör med lite nya ögon.

Sedan finns det en tillfredsställelse i att känna att man hjälper någon annan. Se hur de tar steg för steg och utvecklas och når sina mål. Att ha en person som ringer och skrattar av glädje för att han har fått det där uppdraget eller lyckats med den där uppgiften som ni har förberett och pratat så mycket om.

Hur blir det ett lyckat mentorskap?
Det här är mina tips:
1. Bestäm hur lång tid mentorskapet ska vara. Sätt ett slutdatum.
2. Träffas regelbundet och avsätt tid
3. Sätt upp mål för vart adepten vill och vad han vill utveckla och se till att det är det ni pratar om och tar steg mot under mentorskapets gång.

Svårare än så är det faktiskt inte!

Vill du bli mentor?
Känner du att du under en period vill vara ett viktigt stöd för en annan människa? Då är du välkommen att höra av dig till [email protected]. Vi har adepter som väntar på dig!
// Milou



Hur förändrar jag trots bromsklossarna?

Igår satt jag på Förbundsledare 2010 där det bland annat pratades om att de som varit länge i föreningarna sitter som "bromsklossar" i trygga hörnet och vill att det ska vara så som det brukar vara. För det är tryggt och enkelt. Och hur svårt det är att få dessa människor att våga ta steget ut i utveckling och förbättring.

Idag är jag på Vinnande förening (SISU Stockholm) med över 100 styrelseledamöter på plats som alla är här för att förbättra sina föreningar. Det bubblar av idéer och tankar i rummet. Visst finns det "bromsklossar" men de är inte här idag.

Vår föreläsare Andreas Hagström sa igår, se inte "bromsklossarna" som att de är emot det nya, se det som att de försvarar det gamla. 

Det handlar inte om att de inte tycker att era nya idéer är dåliga, de är bara lite oroliga för vad det nya ska innebära för dem, deras roll, vilken plats de ska få om man gör om. Om vi kan möte bromsklossarna med förståelse för att de vill förbättra men är lite oroliga för hur det kommer att bli så kan vi ju få dem att känna sig trygga med det nya.

// Milou



6 timmar kvar som mentor...

Idag är det avslutningskonferens för Förbundsledare 2010 där jag i två år har varit mentor åt tre stycken unga ledamöter inom fotbollen. Jag har träffat dem nästan varje månad under två år och idag är det hej och tack.
Känns både roligt och lite sorgligt.

Vi har inlett konferensen med att titta tillbaka på dessa två år och vad som har hänt i projektet.
Nu efter lunch ska vi få göra en personlighetstest för att se vilka styrkor vi har. Känns spännande!

Dags att gå tillbaka till konferensrummet, vi hörs under dagen!

//Milou

Två dagar fulla av inspiration!

För oss som jobbar inom idrotten finns det en massa spännande nätverk där vi får träffa kollegor från hela Sverige. Den här veckan har det varit Nätverksträff för Idrott och folkhälsa

Det kanske inte låter så spännande men vänta bara ska jag berätta vad vi har fått höra!
För det första så kom Roger från Kompetenscentrum Idrottsmiljöer och berättade hur de bygger anläggningar i Danmark. Vad sägs om en rund simhall istället för att simma fram och tillbaka så simmar du runt! Och att de i Norge tänker mycket mer på att alla ska kunna använda anläggningarna.
I Sverige vill allt fler röra på sig och idrotta men hur ska vi få plats på de anläggningar som finns idag? Hur ser det ut för er i er förening? Får ni tillräckligt med plats och tider?

Sen kom generalsekreteraren på RF, Erik Strand, och berättade att han gärna vill att vi ska satsa ännu mer på breddidrott. Hur kan vi ta emot alla olika människor i alla olika åldrar som vill motionera?
Följer vi Idrotten Vill som är idrottens värdegrund eller är det bara en fin pappersbunt som står i bokhyllan? Hur ser vi till att det ska kunna gå att idrotta utan att behöva tävla?

Vi har också fått träffa en forskare som var riktigt rolig. Han heter Stefan och kommer från Karlstad, härlig dialekt! =) Stefan pratade om prestation- och resultatmål och varför det är så viktigt att lära barn och ungdomar hur man förbättrar sig själv för att få dem att stanna kvar inom idrotten och bli duktiga idrottare.


Fick inbjudan till Breddidrottsforum dit ni också kan anmäla er. Det är på Bosön den 2-3 februari och massor av spännande föreläsningar att välja mellan. mer info på www.rf.se 

// Milou

 

Nu vet jag varför jag är engagerad i min förening!!

Det är kvällar som den här som påminner mig om varför jag lägger ner all tid i min förening.
Varför jag går på styrelsemöten, sitter i telefon med kansliet, har möten med tränare, långa mailkonverationer med ledare, håller i föräldramöte, utbildar ungaledare till fotbollsskolan, tar fram policydokument, utvecklar modeller för spelarutveckling, bjuder in till ledarkonferenser, anordnar kommittéträffar, förbereder årsmöten, skriver protokoll, håller i utvecklingsarbeten och allt annat som ingår i styrelseuppdraget.

Vilka saker vill vi ändra på för att göra föreningen ännu bättre?
Under 6 timmar satt vi styrelsen och kansliet tillsammans och bestämde vilken typ av förening vi vill vara och hur vi ska ta oss dit.
Vilka finns vi till för? Vilken verksamhet ska vi erbjuda, hur vill våra ledare att föreningen ska se ut i framtiden, vad måste vi göra för att skapa bättre träningsförutsättningar, vilka saker måste vi ändra på för att det ska bli bättre??

Det bubblade av idéer och tankar, engagemanget sprutade ur öronen och vi peppade varandra att tänka till och skruva ännu lite till på våra förslag och formuleringar.

Vad måste vi göra imorgon?
När vi tillslut var överens om vart vi vill med föreningen började vi fundera på vad vi faktiskt måste göra för att ta oss dit. Vilka frågor måste vi jobba med och vem ska göra det? Kan vi göra allt på en gång eller måste vi prioritera och vad är då viktigast att börja med?

Vi blev inte klara under kvällen men den energi som jag fick kommer att räcka för allt det arbete som vi nu har framför oss.

Styrelsearbete är det roligaste som finns!!

//Milou

Hur vill du att din förening ska vara?

Under hela helgen samlades ca 20 unga ledare från norr till söder på Bosön för två dagar utbildning i förenings- och ledarskap. Unga Ledare Äger blev inbjudan som föreläsare:

Svenska Bangolfförbundet är ett av de förbund där både föreningar och specialdistriktsförbunden (SDF) har rösträtt på årsmötet. 
Det gör att föreningarna inom bangolfen kan påverka Svenska Bangolfförbundet direkt! Häftigt!
Föreningar i andra idrotter brukar annars få rösta hos sitt SDF som sen röstar hos sitt SF och det är lite svårare att få igenom just sina idéer och förslag.

Men då är det ju också viktigt att veta hur man ska kunna påverka
Kan jag inte stadgarna, vet jag inte hur jag skickar in en motion, har jag inte fått veta att årsmötet är det viktigaste mötet i föreningen och förbundet på hela året, ja då missar jag ju min chans att se till att min idrott blir så som jag vill att den ska vara.

Hur vill jag att det ska vara i min förening då?
I första paragrafen (punkten) i stadgarna står det vilken typ av förening just din förening är. Det står i föreningens ändamål. När jag läser ändamålet så ska jag få svar på om det här är en förening för mig, som har den verksamhet som jag vill vara med i och som har de mål som jag kan ställa upp på att försöka nå.

Ändamålet ska svara på 3st frågor:

1. Vilka finns föreningen till för?
Är det för barn och ungdomar, vuxna, för elitidrottare eller breddidrottare, kan jag vara med om jag vill träffa nya kompisar eller måste jag satsa helhjärtat på att bli en duktig idrottare? Finns det en plats för mig som förälder?

2. Vilken verksamhet ska föreningen erbjuda?
Är det simning, dart, karate eller någon annan idrott? och på vilken nivå då?

3. Vad vill föreningen uppnå med sin verksamhet?
Vill vi utveckla så många elitidrottare som möjligt som ska ta VM guld, vill vi ge barn och ungdomar en meningsfull fritid, vill vi bidra till folkhälsan i Sverige, vill vi skapa glädje för killar och tjejer, vill vi ge 15 åringar ett livslångt intresse för fysisk aktivitet. Eller vad är det vi vill egentligen?

Efter två timmar tillsammans med Bangolfförbundets unga ledare hade de svarat på frågorna och bestämt sig för vilken typ av förening de skulle vilja vara med i.

Hur ser dina svar på frågorna ut? Vilken typ av förening vill du vara med i?

//Milou










Lite coolt helt enkelt!

Vi har märkt att det smittar av sig det här att vara ung ledare, att det har blivit lite coolt helt enkelt!, Lars Forsgren från Spånga Handboll berättar om deras lyckade satsning för att få fler unga ledare till sin förening.



Vill du också att det ska vara coolt att vara ledare i din förening? Hör av dig till Unga Ledare Äger så hjälper vi till!
Du kan också läsa mer om Spånga Handboll och hur de har jobbat


//Milou

Det kom ett brev...

Idag publicerade stockholminnebandy.nu ett brev från verkligheten

HUR tänker ni som skäller eller protesterar mot 15 åriga föreningsdomares beslut?
Jag är lagledare för ett F94-lag där vi under föregående år utbildade 4 föreningsdomare eftersom vi i laget tror att det är bra för tjejerna att utvecklas i en ledarroll, som ju ett domarskap är, men även för att det ger tjejerna en möjlighet att tjäna lite pengar.

Idag är det inte längre någon av tjejerna som vill döma, och det är inte beroende på tidiga morgnar, för lite pengar eller tonårslättja.  Anledning är kort och gott att det finns ledare (tyvärr fler än en) som skäller ut föreningsdomare eller på annat sätt nedvärderar deras insats. Tjejerna har alla haft en gedigen innebandybakgrund trots sin ringa ålder så innebandymässigt är dessa inga duvungar.

Hur tänker ni ledare som skäller ut föreningsdomare eller på annat sätt nedvärderar deras insats?
Vad är det som gör att ni inte lyckas behålla era vuxna värderingar utan ger er på en 15-årig föreningsdomare, jag förstår det inte och jag vägrar vara del av en idrott där detta inta hanteras på ett kraftfullt vis.

Vi spelar matcher för att spelarna ska lära sig och utvecklas som innebandyspelare, varför tillåts inte föreningsdomare och vanliga domare att utvecklas på samma sätt?
Varför begär vi 100 % av domaren i alla lägen när vi själva eller våra spelare inte förväntas nå upp till 100 % . Varför inser ni inte, att en domare som tryggt, utan påhopp, får döma match efter match, kommer att utvecklas och lära sig. Dessutom vet jag, att hon vet om sina misstag utan att vi behöver påpeka dem för henne, precis som spelaren vet när man missar en klar målchans.

Att ställa sig som ledare i båset tillsammans med ett P99-00-01-lag som ju är framtidens manliga innebandyspelare och skälla ut domaren, förlöjliga eller förringa deras insatser, vad ger det för signaler, hur tror ni att killarna kommer att agera framöver vid ett domslut som går emot dem?
Tillsammans kommer ni säkert att lyckas skrämma bort massor av domare under er klättring i innebandyns åldersstege. Men är det så ni vill ha det? Knappast!

Som lagledare blir jag oerhört förbannad och ledsen då många bra ungdomar, i mitt fall tonårstjejer/spelare skräms iväg.  Jag vet att det ser likadant ut i många andra idrotter, men det innebär inte att vi som innebandyledare/föräldrar/publik och spelare inte har ett ansvar.

Inför nolltolerans mot domarangrepp oavsett nivå på domare
!

/Pia  Ahlgren
Lagledare Mariebergs SK F94


Unga Ledare Äger träffar dagligen unga ledare och domare som alla bekräftar det brev som Pia har skrivit.
Har du också varit med om vuxna som skriker, skäller och går på dig som ung ledare?

Skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail till mig och berätta vad som hände!


//Milou


Ungt Nätverk växer så det knakar - är du med?

Ungt Nätverk är idag en grupp på ca 400 unga människor som är engagerade i en idrottsförening. Det är ett nätverk för alla oss som tycker att det är roligt med idrott, som vill träffa andra med samma intresse och för att ge Dig kunskap för att själv kunna engagera Dig inom Din idrott.

Oavsett om Du är ledare för ett lag, arbetar i en styrelse, är domaransvarig eller gör något helt annat så finns nätverket till för Dig. Genom att anmäla Din mailadress så blir Du en del av ett stort gäng glada och idrottsintresserade unga människor.
Du får kunskap för att kunna påverka idrotten, inbjudningar till utbildningar, delta på träffar och får lära känna massor av nya människor! 

Det är helt gratis att vara med och varje gång det kommer en inbjudan till en konferens, en utbildningsträff eller möjlighet att söka till Ledarcamper så väljer du helt själv om du vill delta eller inte.

Skicka dina uppgifter till [email protected] så är du med!
Namn, mobilnummer, mailadress, Förening och idrott

Hoppas vi ses i nätverket!

//Milou


Föryngring samma sak som förnyelse??

Josefine Karlsson på Svenska Skyttesportförbundet funderar...

Sitter och tittar på Aktuellt på SVT2. De diskuterar åldersfördelningen i Riksdagen. Av de 349 riksdagsledamöterna är 17 personer under 30 år. Medelåldern är 47 år. En ung ny riksdagsledamot säger något intressant “förnyelse är inte föryngring”. Jag funderar över det. Hur ser det ut i Svenska Skyttesportförbundet. Är det bara Ungdomssektionen och alla ungdomar i organisationen som står för förnyelsen?

.
.. Jag har svårt att tänka mig att bara för att jag är under 30 år så står jag för förnyelse. Jag tror inte det är åldern som är viktigt för förnyelse. De övriga förbundsledamöterna ska stå för minst lika mycket förnyelse. Förbundsstyrelsens uppdrag är att driva Skyttesporten framåt, att ständigt förnya oss. Att ständigt hänga med i de saker som händer i samhället och påverkar vår idrott

...Jag skulle lika gärna kunna vara 68 år för att driva dessa frågor. Förnyelse handlar inte om föryngring. Förnyelse handlar om att hänga med vad som händer i samhället och ta det till sig. Ungdomssektionen står kanske för föryngringen, men alla övriga i organisationen tillsammans med oss står för förnyelsen.



Läs hela Josefines fundering på bliskytt.nu




//Milou

Nyhetsbrev från RF/SISU Ungdomsråd

Det är på gång just nu:

Riksidrottsforum (RIF) 11-14 november i Malmö.
En perfekt mötesplats för att träffa likasinnade och oliksinnade från hela idrotten och en chans att vara med och påverka svensk idrotts framtid.

Temat i år är "Vägen framåt för Svensk idrott". Under torsdagskvällen och fredagen arrangeras en ungdomsträff. 17.00 startar sedan RIF och pågår till söndag lunch. Anmäl dig idag:


Framtidens ledare

startade 28-29 augusti. 
Fram till maj kommer 15 hungriga ledare att utveckla sitt ledarskap och lära sig hur svensk idrott fungerar, följ deltagarnas väg

Har du inte läst artikelserien om Stödjande miljöer än så finns den här

Under träffen "Time out" förra helgen kom idén upp om att samla alla sidor som drivs av ungdomsråd och liknande på ungdomsrådets hemsida. Vill du att just din sida ska finnas med eller känner du till en riktigt bra sida för ungdomsdelaktighet, maila den till [email protected]

Ungdomsrådet
får ofta förfrågan om att komma ut och prata om ungdomsdelaktighet. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet att delta. Därför vill vi starta en föreläsargrupp med personer som kan tänka dig att ställa upp och prata kring ungdomsdelaktighet. Vill du vara med - skicka ett mail till [email protected]  så kontaktar vi dig om något intressant dyker upp. Bl.a. söker vi just nu någon som kan åka till Åland och prata om hur man startar upp ungdomsråd och håller i workshops kring det.

Är du beredd på årets viktigaste SM?
Under Riksidrottsforum i Malmö kommer ungdomsrådet att lansera det mest prestigefylda Sverigemästerskapet någonsin. Vågar du delta? Vågar du låta bli? Mer info info inom kort.

Läs mer om ungdomsrådet på www.rf.se/ungdomsradet

Trevlig höst!
// Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas Ungdomsråd

17år och påverkade 10 000 personer!

Hon är bara 17 år men lyckades mobilisera 10 000 människor att demonstrera mot rasism dagen efter riksdagsvalet.
– Det visar att det går att göra något även om man är ung och inte har rösträtt, ­säger Felicia Margineanu till Aftonbladet. Nu är hon nominerad till Svenska hjältar.

Läs det där igen. Hon är 17 år och övertygade 10 000 personer att komma ner till Sergelstorg på sin lediga tid för att hjälpa henne i en demonstration. I demokratiska val i Sverige har vi rösträtt när vi är 18 år men det Felicia bevisar är att det inte spelar någon roll vilken ålder du har för att kunna påverka. 

Har jag rösträtt i min förening?
I våra idrottsföreningar har vi demokratiska val varje år och är du medlem har du rätt att rösta. Vissa föreningar sätter en åldersgräns för att vuxna inte ska kunna utnyttja sina barns röster till sin egen fördel.  Men att ha rösträtt i en idrottsförening har inget med att du måste vara myndig att göra.  Ring och fråga din ordförande vad som står i stadgarna om rösträtt så får du veta.

Vad kan jag påverka?
Ja det är upp till dig. Felicia kände att hon ville få fram sitt budskap mot rasism.
Vad är det i din förening som du vill att andra ska fundera på och kanske förändra? Finns det någon fråga som du och andra i föreningen pratar om att ni skulle vilja ändra på?

Hur påverkar jag?
En gång om året har din förening ett årsmöte. Vill du att din fråga ska tas upp på årsmötet så att alla medlemmar måste fatta ett beslut om det så skickar du en motion till styrelsen senast 4 veckor innan årsmötet.
På årsmötet röstar alla medlemmar om olika förslag och det är då du använder din rösträtt.

Men att påverka i sin förening handlar egentligen om att engagera sig i frågor som är viktiga för en själv och förening. Att berätta för styrelsen vad jag tycker i olika frågor, att ta reda på vad andra tycker, att vara med på möten som föreningen bjuder in till och då kunna säga min åsikt, att delta i den där arbetsgruppen som ska förbättra något i föreningen eller vad det nu kan vara.

Att påverka handlar inte bara om att säga vad jag tycker (även om det är en bra start) utan även om att aktivt vara med och se till att det blir bättre.

Vad blir din första fråga som du kommer att påverka i din förening?

//Milou


Världens Bästa Coacher i IK Bolton

Återbesök hos IK Bolton och igår var det ledarskap på programet.
IK Bolton har gjort en utbildningsserie för alla unga ledare i sin förening som kommer att pågå under två år. Här kommer de att få lära sig allt om ledarksap coh tränarskap och om sin förening.

Hela gänget var igår samlat för tre timmar föreläsning, grupparbete, intervjuer, ta ställning och skapa gemenskap.

Här är några av frågorna som togs upp och som ledarna högg in i med stor entusiasm:
Hur är en riktigt bra ledare, vad gör hon/han och vad står hon/han för?
Vad är en vinnare? När har man vunnit? Vad är skillnaden mellan resultatmål och prestationsmål?
Hur kan jag som ledare se till att mina spelare presterar så bra som möjligt?
Varför är det så viktigt att ha en tydlig värdegrund?

När vi sammanfattade kvällen kunde vi konstatera att för att bli Världens Bästa Coach behöver vi:
- Vara tydliga med vad vi står för
- Fokusera på prestationsmål
- Ge feedback
- Fylla på spelarnas måbra-konto
- Skapa laganda

Är din förening intresserad av att gå utbildningen Världens Bästa Coach?
Kontakta SISU Idrottsutbildarna Stockholm och boka in!

//Milou

AGUST attackeras av vuxna!

Stockholm Fotbollförbunds Ungdomsgrupp AGUST bjuder in alla ungdomar till en träff den 26 oktober.
Du bestämmer, eller gör du? heter träffen och ingen mindre än Riksidrottsförbundets ordförande själv, Karin Mattsson Weijber, kommer att vara föreläsare. En fantastisk chans för alla mellan 15-25år att få veta hur vi kan påverka våra egna föreningar och vara med och göra dem ännu bättre så att vi känner att vi trivs och vill stanna kvar.

För ska vi vara ärliga så är inte styrelser runt om i våra föreningar speciellt duktiga på att berätta för sina medlemmar vad de har för rättigheter och inte heller alltid så duktiga på att låta alla vara med och bestämma och komma med sina idéer. Speciellt inte alla unga. Och ska vi prata riktigt klarspråk så är det ju så att inte alla styrelseledamöter ens känner till vilka rättigheter deras medlemmar har och vad styrelsen är vald för att göra. Jag skriver inte detta för att vara elak utan för att det är så enkelt att vi inom föreningslivet behöver uppdatera våra föreningskunskaper. Det finns helt enkelt kunskaper om föreningslivet som ingen längre för vidare, som glöms bort.  

Så utbildningar för unga människor där de får lära sig hur en förening fungerar och hur de kan vara med och utveckla sina föreningar är oerhört viktigt. För hur ska vi kunna föra föreningstraditionen vidare om vi inte ser till att berätta för alla vad en förening faktiskt är och hur den leds och styrs? Om vi vill att vi ska bli fler som jobbar för vår förening så måste vi tala om för våra medlemmar vad en förening innebär så att de kan få ett engagemang och lust att vara delaktiga.

AGUST skickade ut sin inbjudan till utbildningsträffen till alla föreningar, till kansli, till styrelseledamöter med flera och uppmanade alla vuxna att berätta för sina unga ledare att de helt gratis kan anmäla sig till utbildningsträffen.

Wow vilken möjlighet för alla styrelser att kunna skicka sina ungdomar helt gratis för att de ska få kunskap om hur de kan engagera sig i sina föreningar så att fler jobbar aktivt för föreningens bästa, tänker jag. 
Men döm om min förvåning när jag kikar in på AGUST hemsida idag och ser att det finns några vuxna ledamöter som har skickat tillbaka inbjudan därför att de inte tycker att de har några problem i sin förening. Som känner sig provocerade av att AGUST uppmanar unga människor att engagera sig och tycka till i sina föreningar.

AGUST svarar själva på kritiken:
"Och även om man som styrande i en förening inte tycker att det finns problem så finns det alltid saker att förbättra. Det går alltid att förbättra verksamheten, hur bra eller dålig den än må vara. Vi i AGUST är övertygade om att om unga ledare inom föreningarna får utbildningen i hur man påverkar inom föreningslivet kommer fotbollen i Stockholm att ändras till det bättre. Det finns inget dåligt med att känna till lite om hur man kan vara med och påverka!


Det FINNS många problem som föreningarna kan och borde ändra på! Det FINNS många problem som unga människor aktiva inom Stockholmsfotbollen kan vara med och lösa! Det FINNS engagerade ungdomar som måste få möjligheten att vara med och påverka, både inom den egna föreningen och inom StFF!" Läs hela svaret här

Så nu är det upp till dig,
ja just dig som är mellan 15-25 år och aktiv eller ledare i en förening i Stockholmsdistriktet att anmäla dig till träffen den 26 oktober och ta reda på hur du kan vara delaktig i din förening!
Nu är det upp till oss att bevisa för de där styrelseledamöterna att de inte behöver vara rädda för att fler är med och gör föreningarna bättre utan att vi unga är en kraft att räkna med! Mer om anmälan hittar du här


Vi ses den 26 oktober!

//Milou


Du bestämmer, eller gör du??

Lär dig spelreglerna och få igenom dina idéer och förslag i din förening!

  • Hur kan jag påverka träningstiderna?
  • Vem bestämmer hur mycket pengar som ska gå till min grupp?
  • Vem ska jag vända mig till i föreningen för att få hjälp?

När:                              26 oktober 2010 kl. 18.00 – 20.30
Var:                              Idrottenshus, Fiskartorpsvägen 15 (Bakom Stockholms Stadion)
Kostnad:                      Vi bjuder på denna kväll. Värde: 300 kr! För dig som är mellan 15 – 25år och är ledare inom idrotten
Anmälan:                     Senast den 19 oktober på www.stff.se
                                    Gå in på fliken Kurser – välj rubriken Förening – Först i listan hittar du Ungt Nätverk
Frågor om kvällen:     Kontakta Kicki Bellander [email protected]

AGUST från Stockholm Fotbollförbund är det som arrangerar denna träff och vi från Ungt Nätverk har fått chansen vara med! Så alla idrotter är välkomna!
Du får smörgås och dricka när du kommer. Det finns begränsat antal platser och de brukar gå åt på några dagar, så först till kvarn!

Kolla in kvällens föreläsare! Karin Mattsson Weijber är sedan 2005 ordförande i Riksidrottsförbundet. Den första kvinnan någonsin att väljas till den posten! Christer Pallin är med stor sannolikhet den kunnigaste personen i hela landet när det handlar om dina rättigheter inom idrotten och jobbar som chefsjurist på Riksidrottsförbundet.

Vi ses där!

// Milou


4 idrotter med sikte på ungdomar!

En stödjande miljö handlar om att anpassa vår organisation så att även unga människor trivs och får en möjlighet att vara delaktiga.

Ett sätt är att anpassa sin kommunikation så att olika målgrupper kan ta del av den. Här är några exempel på förbund som har anpassat sina hemsidor för en yngre publik:

Golf

Gymnastik

Fotboll

Skyttesport

Hur ser er hemsida ut? Vem riktar den sig till? Hur kan ni förändra den för att nå yngre personer?

//Milou




Krav på strategi för ungdomsdelaktighet?

Det va helt öde på Sergelstorg när jag tidigt i går morse kom upp ur tunnelbanan på väg till nätverksträff med RF/SISU Ungdomsråd (UR).

Förutom ledamöterna i UR var vi åtta andra Idrotter och distriktsförbund på plats.
Gymnastik, Fotboll, Golf, Skolidrott, Ishockey, Friidrott, Ridsport och så jag från ett distriktsförbund.
Tänk er 14 personer i ett rum som alla brinner för att ungdomar ska få vara delaktiga inom idrotten. Det blir grymt bra diskussioner!

Vi fick prata om så mycket frågor men några av dem handlade om kommunikation. Hur kan vi sprida information så att fler får upp ögonen för frågan om ungdomsdelaktighet? Visste tex du om hemsidan www.rf.se/ungdomsradet ?

En annan viktig fråga var Stödjande miljö. Unga ledare är en satsning för att vi inom svenskidrott ska bli bättre på stödjande miljöer. Tyvärr är det många som fortfarande efter tre år inte har förstått vad en stödjande miljö är... Det handlar inte om att utbilda unga ledare, det handlar om att utbilda vuxna i hur man tar hand om unga förtroendevalda.

Sen pratade vi om hur vi genom Opinion ska kunna påverka idrottssverige att jobba med frågan om ungdomsdelaktighet. Kan det vara ett krav att alla Förbund på alla nivåer ska ha en strategi för ungdomsdelaktighet? Vem kan ställa det kravet? Är krav rätta vägen att gå eller finns det andra sätt?

Det var lika fullt av folk på sergelstorg när jag gick hemmåt (löningshelg och strålande sol) som det var av tankar som snurrade i mitt huvud. Jag tar med mig massor av tips på hur andra jobbar, idéer från gruppsamtalen, uppgifter som jag ska ta tag i måndag morgon och ett helt nytt extra mål för Unga Ledare Äger.

Tack UR för inbjudan till träffen och tack alla ni som var där.
Ni inspirerar mig!




/Milou




Idag kom första beskedet...

... 2011 bjuder vi in 20 nya ledare inom Stockholmsdistriktet som får en chans att åka på årets bästa Ledarcamp!
Håll utkik efter inbjudan och börja fila på motiveringen till varflr just du ska få åka...

Fram tills dess får ni hålla till godo med bilderna från förra Campen på Gotland.


//Milou 

RSS 2.0