Ibland kan det vara väldigt enkelt...
Föreningen hade en förslagslåda men det är lite av en skendemokrati så jag skrev
"Motion till årsmötet i IF Friskis&Svettis i Eskilstua"
istället för ett förslag i förslagslådan.
Sen tänkte jag inte så mycket mer på det.... Döm av min förvåning när jag fick hem ett brev från föreningen inför årsmötet där dom hade svarat på mina förslag med ett avslag och ett tillstyrkande = ja!
Det blev fler skivstänger i blåa salen men tyvärr ingen större möjlighet att boka pass via nätet.
Det ni!

// Henrik Lannér
Vad gör ett DF - Bosöstudenter på besök
I förra veckan fick jag chansen att träffa studenter från Bosön som pluggar för att få jobb inom idrotten.
Ett härligt gäng som tagit sig till Stockholmsidrottens hus en tidig fredagsmorgon. Min uppgift var att berätta vad vi jobbar med här på Stockholms Idrottsförbund.
Vår uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för idrotten och idrottsföreningarna i vårt distrikt.
Här i Stockholm finns alla 70 idrotter representerade i ca 3000 föreningar, ca 60 av dem har ett regionaltförbund (SDF) som har kontor i vårt distrikt. Vi jobbar alltså med frågor som gäller för alla föreningar oavsett vilken idrott de håller på med. DF står för distriktsförbund och Stockholmslän är vårt distrikt.
Vilka frågor är det då vi jobbar med?
Vad innebär det att skapa bästa möjliga förutsättningar? Vad jobbar man då med?
Distriktsförbundet är det inte alla som känner till och har haft kontakt med. Vi jobbar lite i det dolda med frågor som en idrottsledare inte kommer i kontakt med varje dag.
Detta är de tre områden som vi jobbar inom och exempel på frågor som vi pratar om och jobbar med varje dag:
1. Idrottspolitik
Hur kan vi påverka kommunerna att bygga fler anläggningar för idrott?
Hur kan vi påverka politikerna att ge mer ekonomisktstöd till idrottsföreningarna?
Hur kan vi se till att idrott ses som en viktig del i samhället?
2. Idrottsservice
Hur kan vi göra det lättare för föreningarna så att de kan lägga sin tid på att göra bra verksamhet istället för att hålla på med administration?
Vilken rådgivning önskar distriktets idrottsföreningar att få?
Hur kan vi få fler anställda till idrottsföreningarna?
3. Idrottsutveckling
Hur kan vi göra det attraktivt att vara ledare och förtroendevald i en förening?
Hur kan vi få fler barn och ungdomar att börja och stanna kvar inom idrotten?
Vilka behov har föreningarna av anläggningar och hur ser vi till att möta det behovet?
Vi vill ha fler idrottsevenemang till Stockholm! Hur får vi det?
Vilket stöd behöver elitidrottarna och hur kan vi hjälpa dem på bästa sätt?
Inom varje område har vi ett antal projekt och aktiviteter så klart.
Du kanske har hört talas om idrottslyftet - mer och fler och Unga ledare Äger. Andra projekt är anläggningssatsningen, Svensk Idrott - Världens Bästa och Regionalt elitidrottscenter.
Klickar du på länkarna kan du läsa mer om vad vi gör.
Tack Bosöstudenterna för att ni kom och lyssnade!
Hoppas vi ses snart igen
//Milou
Mattias tog sig dit han ville!
- Jag är ledamot i Föreningskommittén och sammankallande i AGUST (arbetsgrupp ungdom stff)
I AGUST är det jag som planerar och kallar till mötena vi har.
Vi har jobbat hårt för att alla ska vara delaktiga och att vi ska få effektiva möten som är roliga att komma till. Vi har ca 30 min rapporter om vad som har hänt sen sist och ca 60 min med ett tema där vi fördjupar oss i något ämne.
I FK är jag ansvarig för området Nolltolerans som handlar om fair play på och utanför plan och hur vi ska vara mot varandra inom fotbollen.

Hur tog du dig dit du är idag?
- Jag var ledare i min förening och fick en inbjudan till ett ungdomsforum som AGUST hade. I slutet av träffen skickades det runt en lapp där de som ville fick skriva upp sig om man var intresserad av att gå med i AGUST. Då skrev jag upp mig och nu är jag sammankallande i gruppen.
Ju mer jag lärde känna organisationen och vad man kan göra inom förbundet desto mer intresserad blev jag. Jag skrev ner ett tydligt mål att jag ville bli ledamot i Föreningskommittén och jobba med föreningsutvecklingsfrågor. Sen visade jag intresse för de frågorna, var med på konferenser och utbildningar, såg till att synas bland rätt människor. Det gäller att kunna se att det där mötet en regnig dag i september kan leda till att jag träffar rätt människor och ta mig dit jag vill.
Vad är det bästa med att var ledamot i ett förbund?
- Gemenskapen absolut. Och att få vara en del av utvecklingen, kunna förändra och förbättra för föreningarna. Sen har det varit en stor utvecklingsmöjlighet för mig som person och en utbildning och förberedelse för andra uppdrag och arbeten.
Vad är det svåraste med att vara ledamot i ett förbund?
- I AGUST är det väl att ungdomar som jag har mycket annat att göra och inte alltid har tid att vara ledamot i en kommitté eller arbetsgrupp eller komma på våra träffar.
Sen är det inte alltid så lätt att göra sin röst hörd i ett förbund och få alla att lyssna på det man har att säga. Men så är det kanske både för unga och äldre.
Har du något tips till andra ungdomar som vill engagera sig i sina förbund?
- Nästan alla förbund behöver fler som engagerar sig de vet inte att du finns än bara. Så ta kontakt och visa att du är intresserad. Ta reda på så mycket som möjligt om ditt förbund och läs på hur de jobbar och är organiserade, ta kontakt med den kommitté som jobbar med just den fråga som du är mest intesserad av och delta på konferenser och utbildningar och gör dig sedd och hörd!
Läs mer om AGUST och Mattias på www.ungtnatverk.se
Tack Mattias för pratstunden!
// Milou
Hur kan jag påverka styrelsens arbete?
Det kan du göra när som helst under året. Ring eller skriv ett mail med din idé eller be att få komma och berätta om den på ett styrelsemöte. Kanske är det så att din förening har kommittéer som tar hand om vissa frågor. Då kan du höra av dig till personerna i kommittén med dina önskemål.
En motion låter krångligt men är egentligen riktigt enkelt!
Har du någon fråga som du vill att alla medlemmar ska få rösta om, eller ett förslag där du vill att alla medlemmar ska ta ställning, ja då ska man skriva en motion till årsmötet.
Du skriver ner ditt förslag och varför du tycker att medlemmarna ska rösta ja till ditt förslag. Sedan skickar du det till styrelsen senast 4 veckor innan årsmötet. En motion måste ALLTID tas upp på årsmötet.
Om jag inte är nöjd med styrelsens arbete?
Du kan vända dig till valberedningen om du har synpunkter på hur styrelsen har arbetat eller om du har förslag på personer som du tycker borde sitta i styrelsen. Valberedningen tar då hänsyn till dina synpunkter när de på årsmötet ska föreslå vilka i styrelsen som ska sitta kvar och om någon ska bytas ut.
I AIK fotboll är det många supportrar som just nu har synpunkter på hur styrelsen arbetar. Så här förklarar AIK Fotbolls styrelse på ett enkelt sått hur man kan påverka i föreningen: http://www.aikfotboll.se/Article.aspx?contentID=3320
// Milou
Vet du vilka rättigheter du har i din förening?
- Så, hur många av er här inne tycker att föreningskunskap är något av det roligaste ni vet?!
Skrattet sprider sig i lokalen. Jag får en blick som undrar om jag är riktigt klok...
Jag kör igång iallafall.
Efter två timmar ser deltagarna smått chockade ut.
- Menar du verkligen att jag som är 19 år har lika mycket att säga till om som en vuxen i föreningen?
När man är medlem i en förening innebär det att man har en röst. Den rösten är lika mycket värd oavsett om du är 25år eller 65år. Föreningen är din lika mycket som någon annans och du har samma rätt att vara med och bestämma hur din förening ska arbeta och vad ni ska göra.
- Är det verkligen sant att jag som 20 åring kan starta en egen förening?
Ja visst kan du det. Ni behöver vara tre personer som tillsammans bestämmer vilka stadgar(föreningens regler) som ska gälla och vilka av er som ska sitta i styrelsen. Det finns ingen åldersgräns för när man får starta en förening.
- Men är det inte styrelsen som är högst beslutande i en förening?
Nej, det är medlemmarna i föreningen som är högst beslutande. Och det är på årsmötet som man som medlem bestämmer hur föreningen ska fungera, vad pengarna ska användas till, vilken verksamhet som ska genomföras. Och det är vi som medlemmar som väljer vilka som ska sitta i styrelsen. Då gäller det att rösta på någon som vi tror kommer att följa de beslut som vi har bestämt på årsmötet.
Sedan är det styrelsens jobb att under ett år (framtill nästa årsmöte) se till att det som vi medlemmar har bestämt blir genomfört och att pengarna går till de saker som vi sa.
- Förstår ni nu varför jag tycker att föreningskunskap är det roligaste jag vet?
Deltagarna nickar och ler. Föreningskunskap innebär att få veta vilka rättigheter jag har i min förening, hur jag kan påverka och vara engagerad i föreningens arbete.
Stort TACK till Skidförbundet och alla deltagare för att jag fick komma och träffa er!
//Milou
Vill ni också veta mer om föreningskunskap?
maila [email protected] så bokar vi in!
Sveriges coolaste revisor!
Men vad gör de egentligen, vad är deras uppgift, varför är de på årsmötena och vad betyder den där texten?
Svenska Fotbollförbundets revisor Hans Bredberg tycker att en revisor och en fotbollsspelare har mycket gemensamt. Se honom berätta på filmen
Revisorernas uppgift är att stå på medlemmarnas sida och att på årsmötet varje år berätta för medlemmarna hur de har granskat och vad de har kommit fram till.
Revisorerna finns helt enkelt till för att granska att det ekonomiska arbetet har gått rätt till så att medlemmarna kan känna sig trygga med att allt fungerar som det ska när det gäller föreningens ekonomi. Revisorerna tittar även på styrelsens protokoll och ser att styrelsearbetet har gått rätt till.
// Milou
Vi finns på facebook!
SISU&SIF heter vår grupp.
Bli vän med oss du också!
//Milou
IK Boltons unga ledare tycker till!
Jag börjar med 10 frågor om föreningens stadgar och plötsligt stirrar 20st unga ledare på mig.
- Vadå? Menar du verkligen att det är vi som bestämmer i vår förening?
Svaret är JA och vi går över till nästa övning. För när det är så att man som medlem är högst beslutande i sin förening så måste man ju tala om vad man tycker och hjälpa till att ta föreningen dit man vill.
Dags för de unga ledarna att få utvärdera sin förening. Vad fungerar bra och vad behöver vi bli bättre på i föreningen? Med stort engagemang och varsin penna i högsta hugg går de runt och svarar på olika frågor om hur de tycker att föreningen fungerar och vilket stöd de behöver av föreningen. Blir imponerad över hur mycket de kan och med vilken energi de är villiga att jobba för att föreningen ska bli ännu bättre.
Styrelsen fick uppdraget att lyssna och leda arbetet i grupperna som tillsammans satte sig ner för att titta på lösningar på de utmaningar som ungdomarna pekade ut. Det var fyra fantastiska styrelseledamöter som satte sig ner, såg till att alla kom till tals, lät alla åsikter komma fram utan att försvara eller kritisera och hjälpte till med sina kunskaper och svarade på frågor.
Efter tre timmar fick styrelsen en lista på det stöd som ledarna känner att de behöver från sin förening, punkter på sådant som är bra och som behöver förbättras i föreningen och förslag på lösningar för hur föreningen ska jobba vidare.
Det är med stor förväntan jag ser fram emot att få följa IK Bolton och deras satsning på unga ledare. Är säker på att jag får tillfälle att berätta mer här på bloggen om hur de jobbar.
Stort TACK till alla er som deltog under kvällen och bidrog med era åsikter!
// Milou
Så tyckte ungdomarna:
"Kom hit helt slut efter en dag i skolan och ville bara åka hem och plugga matte. Men nu känner jag mig full av energi och redo att engagera mig i föreningen"
"Jag visste inte att föreningskunskap kunde vara så roligt!"
Vill ni också genomföra Ungdomsbarometern i er förening?
Maila [email protected] så ser vi till att komma igång!
Bloggen är tillbaka!
I lördags var vi från Unga Ledare Äger och träffade Svenska Skyttesportförbundet på deras barn och ungdomskonferens. Vårt uppdrag var att berätta hur vi har jobbat för att få fler ungdomar aktiva som ledare och förtroendevalda.
Satt där och lyssnade på hur de andra inspiratörerna har jobbat och hur Skyttesportförbundets ungdomssektion arbetar. Insåg att det var dags att öppna upp bloggen igen!
Här va vi. Inspiratörerna i lördags. Läs mer om vilka vi är på
http://bliskytt.nu/arbetsdag-barnungdom/inspiration/

Passa på att titta på hur Ungdomssektionen på Svenska Skyttesportförbundet jobbar med att marknadsföra sin idrott genom socialamedier!
//Milou