Not Yets!

Vilka normer följer du?

En förklaring av ordet diskriminering är när någon utsätts för en missgynnsam särbehandling.
Med andra ord att det i en specifik situation görs skillnad mellan olika människor på grund av egenskaper den diskriminerade inte kan påverka. Som tillexempel ålder.
Det är ju inte så att jag kan göra något åt att jag är född 1980 och är 29 år ung. Ändå blir jag bedömd utifrån just detta. Till exempel tror många vuxna att jag har mindre kunskap och erfarenhet om idrott än en person som är 45 år och man. Och på grund av det har jag svårare att få igenom mina åsikter. För inte kan väl en 29 årig kvinna veta mer i en idrottsfråga än en vuxen karl...

I Sverige kan tala om att den vuxna åldersgruppen ses som normen för åldern.
Barn och unga får frågan vad de vill ”bli” när de blir stora och de får ofta höra att de är ”framtiden”. Äldre ses som redan förbrukade, som de enbart ”varit” något och inte har något nytt att tillföra.  Barn blir sedda som ”not yets”, inte än, och äldre ”has beens”, har varit.
Medelåldern är helt enkelt normen för vad
 som är ”rätt” eller ”normalt” – de personer som är.
Tittar vi på vilka personer som blir invalda i våra förenings och förbundsstyrelser så är de väldigt lika varandra. De är oftast medelålders män. Kan det bero på att just den kategorin ses som mest normal? Personer som är rätt just nu? Och om det är så, hur kan vi jobba i valberedningarna för att förändra vår norm?

Åldersdiskriminering betyder att en person behandlats sämre än en annan person i samma situation på grund av sin ålder. I juridisk mening innebär åldersdiskriminering att ålder är avgörande för att en person missgynnas jämfört med en annan.
Det här behöver inte vara medvetet, jag tror inte att vi vuxna går runt hela dagarna och försöker komma på knep för att jävlas med ungdomar och hålla dem utanför föreningslivet. Men vi behöver bli medvetna om vilka normer som styr oss för att vi ska kunna se förbi dem i våra val av ledamöter och vilkas åsikter vi tar till oss som viktiga.

Fakta kring åldersdiskriminering har jag hämtat från LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer och du kan läsa hela deras rapport HÄR.

Kram på er!
/Milou



 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0