Rikskonferensen - EU, demokratin och de unga
Den 7 juni 2009 var det val till Europaparlamentet i Sverige. Vi skulle rösta dit vilka vi tycker ska reptesentera Sverige och föra våra hjärtefrågor. Tillexempel påverkar EU parlamentet kostander för telefonsamtal när vi reser utomlands eller våra möjligheter att arbeta i andra länder.
Skolval 2009
Marks Gymnasium (ligger en bit i från Göteborg för oss som inte har koll på alla kommuner =)
Tillsammans med sin lärare bestämde sig en klass från åk 2 för att genomföra skolval 2009.
För att ungdomr skulle få chans at tlära sig hur det går till att rösta och varför det är viktigt att man lämnar sin åsikt.
50 skolor deltog i Skolvalet 2009 och ca 20 % av eleverna på dessa skolor röstade.
Här är deras erfarenhet...
1. Det saknas kunskap hos unga
Men vi kan inte låta ungdomar vara ansvariga för att själv ahitta kunskap som de inte vet om finns!
Det är vi vuxna som måste visa sakfrågorna, berätta om möjligheterna och väcka engaemanget. För engagemang finns - om ungdomar bara får möjlighet att veta.
Om vi inom idrotten inte visar och berättar hur föreningslivet fungerar och hur våra årsmöten går till och vilka frågor man påverkar som medlem. Hur ska vi då kunna förvänta oss att ungdomarna dyker upp, lägger sin röst och engagerar sig i föreningens frågor?
Inom föreningslivet pratas det hela tiden om ungas ointresse av att delta. Men ärligt talat, har vi gett dem förutsättningarna för att kunna göra det?
2. Vuxnas inställning
Få vuxna brydde sig om att ungdomar skulle få möjlighet att lära sig mer om EU och hur man röstar. Om en skola genomförde skolval eller inte hängde på enksilda lärares egna intressen och ork att engagera sig.
Hur ska vi få ungdomar intresserade och engagerade om inte vi vixna intresserar oss och engagerar oss för ungdomarna?
Är vi vuxna egentligen ett dugg intresserade av att få ungdomar med i föreningslivet? Vill vi had em kring våra styrelsebord och i våra kommittéer där de kan vara med och påverka och engagera sig? Bjuder vi in dem? Visar vi dem att vi är intresserade av vad de tycker?
Jag har inte träffat någon vuxen som inte hålle rmed om att det är viktigt att vi engagerar ungdomr i vårt föreningsliv. Men vad är vi beredda att göra åt det då?
3. Få kände till
Trots kampanjen Skolval 2009 var det många som på valdagen inte kände till att de kunde rösta. De hade inte en susning om att det var val. Så hur kommunicerar vi med ungdomar? Tar de till sig samma budkap och infokanaler som vi vuxna gör? Eller måste vi hitta andra sätt att visa och förklara och informera på?
På vilka sätt kallar ni i föreningen till era årsmöten?
Vad skriver ni i inbjudan?
Hur skriver ni i inbjudan?
Vem får kallelsen till årsmötet?
Använder vi kommunikation som ungdomar kan förstå och ta till sig och som skapar intesse för att komma och påverka?
4. Räknas min röst?
Många unga människor vet inte varför de ska rösta eller hur det går till. De är tveksamma till om deras röst verkligen gör någon skillnad.
Att vara en stödjande miljö innebär att få ungdomar att känna att de räknas, att vi är intresserade av vd de har att säga och redo att förändra utifrån det vi får höra.
Hur känner ungdomar i er förening? har deras åsikter någon betydelse? Kan de göra skillnad?
Är vi beredda på att ta tillvara på ungdomarnas röster och kanske få förändra vår verksamhet.
Eller kommer vi att göra precis som vi brukar inför nästa årsmöte?
Kram på er!
/ Milou
Kommentarer
Trackback