Ålder inte den enda variabeln...

Sveriges Ungdomsråd släppte en rapport om ungas politiska deltagande. Så här skrev de på sin hemsida:

Satsningar där ungdomars inflytande särskiljs från vuxna slår fel enligt en ny rapport från Sveriges ungdomsråd som presenterades tidigt i oktober. Här kan ni läsa ett reportage från frukostseminariet där den släpptes.  

Den 7:e oktober släppte Sveriges ungdomsråd rapporten Ungdomar i demokratin – om ungdomars politiska deltagande. Rapporten presenterades i Gamla stan på ett välbesökt frukostseminarium.

Deltog på frukostseminariet gjorde bland annat besökare från Ungdomsstyrelsen, LSU, Socialdemokraterna, Allmänna Arvsfonden och ett flertal organisationer, kommunrepresentanter och ungdomsrådsaktiva. Själva rapportpresentationen stod Niklas Delander, statsvetare och tillika redaktör för rapporten för. Han gick under ca 50 minuter igenom huvuddragen i rapporten, och föreläsningen följdes sedan av en halvtimmes diskussion.

Niklas Delander tryckte under sin föreläsning på att ålder inte alltid spelar så stor roll för ungdomars politiska deltagande som den allmänna åsikten kan göra rådande.

- Faktum är att endast vissa delar av en enskild persons agerande eller beteende kan härledas utifrån ålder. Faktorer som klass, kön och etnicitet kan ofta spelar större roll, förklarar Niklas.

 Han pekade vidare på ett problem med hur politiskt deltagande har mätts. Många satsningar görs utifrån en idealtypsstrategi, där målet sätts utifrån hur mycket det önskas att ungdomar deltar. Detta är problematiskt då det helt utesluter hur ungdomars deltagande har ökat eller minskat i förhållande till vuxnas deltagande och övriga samhällstrender. 

Det leder till att många problem med ungdomars deltagande pekas ut som åldersrelaterade när de egentligen slår lika hårt mot både vuxna som ungdomar. Det resulterar ofta i att ungdomar hänvisas till att påverka i separata forum, skiljda från de forum vuxna använder, någonting som Ungdomsstyrelsen bland andra kritiserat i sin senaste rapport ”Lika olika som lika”. De leder ofta till att ungdomar utestängs från den vanliga politiken istället för att inkluderas. 



kram på er!
/Milou


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0