Så hanterar du härkarteknikerna!

Vad är en härskarteknik?
-Men du som är så ung vad vet du om styrelsearbete.
-Lilla gumman nu är det bästa att du låter oss vuxna fatta beslut i denna fråga

En härskarteknik kan vara ett sätt att få dig och det du säger att bli mindre värt. Eller ett sätt att se till att du inte säger något alls.

Att använda härskartekniker kan ske omedvetet. Det är därför viktigt att peka på saker som du inte tycker är juste och låta andra förstå hur du upplever dem.
Om man exempelvis inte längre vill bli kallad "lilla gumman" gäller det att mejsla ut argumenten. Några förslag: "Jag tycker det är en dålig benämning", "Jag känner mig förlöjligad" eller "Jag är 22 år och med andra ord inte så liten".

Här kommer flera olika härskartekniker och hur du kan göra när du upplever dem:

Osynliggörande
Osynliggörande blir du om du blir bortglömd, förbigången eller "överkörd".
Som om du till exempel säger något på ett möte och alla andra låtsas som om du inte har sagt något alls och går vidare med nästa punkt.

Det här gör du:
Förbered frågor till det du har sagt och ställ dem direkt till någon av personerna på mötet. Ex: Henrik vad är din åsikt i den här frågan? Det blir då mycket svårare för personerna att ignorera det du har sagt.
Om det ändå händer fråga snällt varför de struntar i det du säger och låtsas som om de inte hör?

Förlöjligande 
Förlöjligande är när ungdomars insats blir hånad eller utskrattad. 
Om du kommer tillbaka efter en ungdomskonferens och har massor att berätta om allt du fick lära dig och de vuxna i gruppen avbryter dig innan du ens har hunnit prata klart. "Hahaha ja det måste ha varit rena fritidsgården" och så skrattar alla.

Det här gör du:
Förbered konkreta punkter från konferensen som du delar ut till de som deltar på mötet. De tre viktigaste sakerna som kom fram från konferensen. Be dem läsa tyst. Dels måste de fokusera på att läsa och sedan får de se vad konferensen handlade om. Förklara också att du inte tycker om att bli skrattad åt. Ibland vet inte andra om att de sårar någon.

Undanhållande av information
Undanhållande av information kan vara att de andra i gruppen redan innan mötet har tagit upp frågor via mail som inte du har fått skickade till dig. Eller att de på annat sätt har gett varandra information som de inte har gett till dig. Det gör att du hamnar i underläga för de andra har redan hunnit tänka klart och kunnat fundera ut argument.
Du får mindre insikt i en fråga.

Det här gör du:
Ta för vana att alltid ringa upp ordförande dagen innan mötet och fråga om det är något du bör veta inför mötet nästa dag.
Maila ut frågor till gruppen kring de olika punkterna på dagordningen och be att få svar.
Fråga annars om det är så att de har pratat om detta innan mötet eller mailat ut information och att du gärna vill vara med på de utskicken framöver.

Dubbelbestraffning
Dubbelbestraffning försiggår när det är fel båda det ungdomar gör och det de inte gör. Den här tekniken tas i bruk mot dem som man har fördomar mot. Till exempel om man blir ung ledare då tycker tränaren att man sviker laget och lägger tid på annat men samtidigt klagar vuxna över att inga ungdomar tar ansvar för föreningen eller vill bli ledare. Det går liksom inte att göra rätt hur man än gör.

Det här gör du:
Prata med dem som har synpunkter. Fråga dem hur de tycker att ni ska göra och var tydlig med det du vill. Säg ifrån att du inte tänker ta skit för att du har valt något som du tycker är roligt.

Påförande av skuld och skam
Påförande av skuld och skam kan vara att ungdomar får veta att de inte är tillräckligt bra, även om anledningen kan vara:

1. att de tänker och handlar annorlunda och på ett nytt sätt i förhållande till de vuxna
2. att de inte har kunnat skaffa sig tillgång till information som de vuxna har
Ett exempel kan vara att Kalle på mötet föreslår att man i framtiden ska prova att hålla mötena på ett annorlunda och roligare sätt så att alla får komma till tals och man kan ha tema för att djupdyka i vissa ämnen.
Men de vuxna tycker att det är trams. "Inte kan vi sitta och ha roligt på mötena, här ska vi ju vara seriösa". " ja inte är det väl någon lekstuga här inte, vill folk komma till tals så får de väl lära sig att argumentera för sin sak"

Det här gör du:
Förbered förslag i förväg och hitta andra föreningar som har testat liknande eller samma sak som du vill testa. Visa att andra vuxna har samma tankar.
Förklara fördelarna med ditt förslag och att det inte handlar om trams utan konkreta saker som skulle göra arbetet lättare och bättre.


Känner du igen någon av de här härskarteknikerna?
Vad gjorde du i den situationen?

Kram på er!
/Milou


Kommentarer
Postat av: Bethan

Det här är så jäkla sant och så sjukt vanligt! Jag blir lika arg varje gång men det ger sig. Att hela tiden behöva bevisa att man vet vad man pratar om eller visa att man faktiskt har en idé man tror på är så jäkla tråkigt. Men det går. Man får vara lite tjurig.

2010-01-13 @ 19:53:01
Postat av: Milou

Ja visst är det!

Tjurig eller så får man vara lite tydlig =)

Att man visar att man inte ställer upp på behandlingen.



Lycka till!

2010-01-14 @ 13:22:24
Postat av: Elin

Hej Milou! Vart har du tagit vägen någonstans? Saknar dina energigivande inlägg! :) Kram!

2010-03-07 @ 10:49:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0