Då hände något som jag inte hade planerat för i min idrottskarriär...
Hej Josefine Jardenäs, berätta vad som hände den 17 maj 2009
Under helgen på Riksidrottsmötet (idrottens årsmöte) fick jag frågan om jag visste hur valberedningens arbete gick till, hur mycket tid det tog och vad det krävdes av för att klara av det.
Mitt svar var självklart att jag förstod vikten av arbetet i valberedningen, att jag var beredd att under 4 års tid prioritera min tid och jag påpekade flera gånger att jag redan då ansåg mig ha ett bra kontaktnät inom idrotten.
Då hände något som jag inte hade planerat för min idrottskarriär.
Jag blev efter sluten votering invald som en av 10 ledamöter i RF:s valberedning.
Du är född -83, vad är din uppgift i valberedningen?
På det första mötet skulle vi välja en vice ordförande. Själv hade jag tänkt mig att vara med och se och lära men så blev nu inte fallet. Förvånad men samtidigt väldigt glad valdes jag till vice ordförande redan min första mandatperiod. Vice ordförande är en person som kliver in om ordförande inte närvarar på mötet eller det händer ordförande något. Så det är lite unikt att en nyinvald person får den rollen.
Ni är ute och träffar mycket människor inom alla idrotter har jag förstått?
Ja, i valberedningen har vi delat upp samtliga SF (Specialförbund = alla idrotterna) och DF (Distriktsförbund = stödorganisationerna) mellan oss 10 ledamöter. Vi har så kallade kontaktförbund. Ordföranden i valberedningen har inga kontaktförbund utan har istället ett slags övergripande ansvar.
Anledningen till kontaktförbunden är att SF och DF får en kontakt i valberedningen dit man kan vända sig med funderingar eller åsikter om riksidrottsstyrelsens arbete.
Från valberedningens sida kan vi uppmuntra SF och DF att nominera kandidater och få feedback på om de tycker att det saknas några kunskaper och erfarenheter bland ledamöterna i styrelsen.
Du måste ju få höra en hel del hemligheter?
Under hösten 2010 har vi haft intervjuer med alla ledamöter i riksidrottsstyrelsen, både de vars mandatperiod går ut i maj 2011 men även de som är valda till 2013. Det är valberedningens uppgift att ta reda på vad ledamöterna tycker om sitt eget och styrlesens arbete.
Det som sägs under våra intervjuer och det som våra kontaktförbund säger till mig som ledamot i valberedningen är under sekretess. Det betyder att vi inte får lov att berätta det för någon utanför valberedningen. Alla ska känna sig helt trygga med att det de säger till valberedningen stannar inom valberedningen.
Det har varit enormt spännande att sitta och lyssna, ställa frågor och diskutera med varje ledamot. En timmes intervju låter kanske inte så mycket men det ger väldigt mycket tillbaka till det fortsatta arbetet i valberedningen.
Vad är det ni ska göra i valberedningen?
Valberedningens uppgift är att lägga förslag till Riksidrottsmötet vilka som bör väljas som ledamöter till Riksidrottsstyrelsen. Alltså den styrelse som leder arbetet på Riksidrottsförbundet. Vi ska helt enkelt åka Sverige runt och träffa människor för att hitta dem som har rätt kompetens för att klara av att leda Svensk Idrott.
Efter intervjuerna under hösten är det klart att tre ledamöter kommer att sluta i och med riksidrottsmötet i maj. Ytterligare två ledamöters mandatperiod går ut men de har sagt att de gärna fortsätter.
Det är viktigt att komma ihåg att bara för att man själv sagt att man vill fortsätta är det inte självklart att det blir så. Det gäller alltid vid val.
Valberedningens uppgift är att få fram det bästa laget.
Att i det här fallet ta fram 5 ledamöter som kan komplettera de 5 som redan är invalda och att föreslå en ordförande.
Just nu väntar vi med spänning på nomineringarna från SF och DF som ska vara inskickade senast 31/12. Sen blir det en fullspäckad vår med intervjuer av de nominerade och diskussioner kring hur vi får fram bästa laget.
På riksidrottsmötet i maj 2011 kommer vi att presentera vår laguppställning och så får vi se om SF och DF röstar för vårt förslag.
Tack Josefine och lycka till med arbetet i valberedningen!
//Milou