Skolidrottsförbundet förklarar sin syn på kvotering
Självklart vill ungdomar ta plats i styrelserummen på egna meriter och på mängden kunskap och engagemang. Det tycker Skolidrottsförbundet också vore en utmärkt idé. Nu är det tyvärr så att vi har ruskigt dålig ungdomsrepresentation inom idrotten och inget har ju hänt där på sisådär hur många år som helst.
Kvinnor är en annan grupp i samhället som är åsidosatta och som inte lyssnas på eller har lika mycket makt som män preci som som vuxna har mer makt än unga. När det gäller kvinnor har samhället känt att det inte är hållbart att kvinnorna hamnar i underläge konsekvent eftersom vi lever i ett patriarkat där strukturer har gjort mannen prioriterad. Därför har kvotering införts inom en del områden och lagar har stiftats för att motverka den rådande könsmaktsordningen. Det svenska näringslivets styrelesrum är befolkade av gubbar. Det har kvittat hur mycket det har påpekats att det borde komma in fler kvinnor och också yngre. Inget händer...
Frågan när det gäller ungdomar i idrottens styrelser hoppas Skolidrottsförbundet och jag att idrotten kan ta sitt eget ansvar och göra något åt detta. Inom idrottsrörelsen finns det, tack och lov, en hel del kvinnor i styrande positioner så chansen kanske finns. Men vi vill att det ska gå fort. Vi vill inte vänta. Ungdomar måste in och få vara med och bestämma på alla nivåer. Sätt fart på detta genom att besluta att ungdomar ska vara representerade. Ingen säger att de inte ska vara kompetenta och det finns ju massvis av kompetenta ungdomar att välja in i styrelser.
Ungdomar, låt er inte luras av makten genom att känna er misskrediterade om ni kvoteras in. Ta istället chansen att då visa vad ni går för och bereda väg för en förändrad syn.
Inom skolidrottsförbundet är det just ungdomar som styr sina egna föreningar. Det är jag stolt över.
// Johan Sandler, Skolidrottsförbundet
Tack Johan för dina synpunkter. Jag tror att vi alla är överens om målet - fler ungdomar på beslutande poster. Men att vi har olika sätt vi vill ta oss dit. Kvotering är en av flera metoder och jag tycker att det är bra att vi öppnar upp dialogen kring hur vi ska göra verklighet av målet. Det behövs! Men då ska vi kanske visa upp de olika alternativ på metoder som finns och se vilket som skulle ge bäst resultat i långa loppet? Och inte se kvotering som universallösningen?
Kram på er!
/Milou
Börja på toppen värsta floppen?
Vad vill du svara på ANONYMS kommentar här under?
ANONYM
Du skrev "Menar du rent organisatoriskt så håller jag med dig till viss del. ".
Du håller med andra ord med om att det kan bli väldigt fel om man försöker att lösa alla problem som olika idrotter dras med genom att tillsätta en oproportinerlig mängd ungdomar i exempelvis en styrelse.
En ungdom kan inte mäta sig med en äldre människa när det gäller samlad erfarenhet och visst finns det goda idér hos ungdomar men det finns även ett stort inslag av naivitet också.
Idrottens problem är att det krävs en viss arbetsinsats för att hålla en idrott levande och att den insatsen ofta inte görs. Det problemet löser inte man genom att kasta in oerfarna ungdomar på höga poster inom idrotten.
Vi kan aldrig förändra det faktum att en idrott kräver blod svett o tårar för att överleva. Att prata om attityder är för mig att prata runt problemets kärna. Problemet är helt enkelt att för få vill ge tillbaka till idrotten eftersom de anser att de gett genom att själva få av idrotten.
Angående Josefine vill jag betona att jag inte menade henne specifikt och att hon säkert har något att ge då hon arbetat på olika nivåer tidigare.
För mig är toppen av floppen att låta ungdomar starta på onödigt hög nivå inom idrotten då de de ofta saknar erfarenhet på klubbnivå.
Visst är ni ungdomar viktiga för ni utgör trots allt idrottens framtid men jag tycker att det gått inflation i ungdomslösningar i att lösa idrottens problem.
//
Kram på er!
/ Milou
Muren är nere mellan vuxna och ungdomar!
Goddag idrottssverige, eller är det från och med nu OK att säga tja idrottssverige?
Det var ett soligt och mycket vackert Visby som välkomnade oss unga ledare och mötesdeltagare till Riksidrottsmötet.
Tack vare ett hårt arbete som pågått sedan 90-talet, fick vi unga äntligen göra våra röster hörda på Riksidrottsmötet. Året är 2009 och med det kan man väl konstatera att de var på tiden.
Gotland visade stolt upp sitt medeltida arv i form av riddartåg, musik, sång och god stämning. Under dessa dagar har jag fått uppleva gutiska lekar/idrotter, män och kvinnor som står för sina åsikter samt fått se hur den demokratiska processen går till inom idrotten.
Vet inte om de var någon annan som tänkte på sambandet mellan Gotland och årets Riksidrottsmöte!? Jag fick i alla fall associationer och blev påmind om medeltiden vart jag än befann mig i Visby i form av raukarna, kläderna, muren och ruinerna lite här och där. Då slog de mig att Gotland faktiskt är en bra förebild för idrotten, som bevisar att man inte glömmer bort eller förkastar de gamla och äldre bara för att man öppnar upp för de nya och yngre.
De förstärker snarare betydelsen av de som är äldre och gör att man vill gå tillbaka, minnas, få stöd och ta lärdom.
Visby muren står kvar men den står inte i vägen eller är inte heller ett hinder för de nya samhället som fått ta plats. Jag såg tex en riddare som pratade i mobilen och en medeltida klädd kvinna med matkassar i händerna. Det jag menar är att idrotten inte har någonting att förlora, därför är det med stor glädje att se Riksidrottsmötet våga öppna dörrarna för ungdomarna och ge oss möjligheten till att påverka och vara delaktiga inom idrotten.
Muren är nere mellan de vuxna och ungdomarna så nu är det bara för båda parter att ta sig över gränsen och beblanda sig med varandra. Där på andra sidan kommer vi bli behandlade med respekt åt båda håll och båda parter är intresserade av att lyssna på varandra. De är dags att vi visar vad vi går för i idrotts Sverige eftersom vi tillsammans kan skapa underverk. Vårt första gemensamma mål är som sagt att skapa, Svensk Idrott - Världens Bästa!
Min fråga är, hur svårt kan det vara när vi nu äntligen ska gör det tillsammans?
//Marika
Korpens ungdomsrepresentant på Riksidrottsmötet 2009
Skulle ungdomarna lyckas igen?
På bakersta raden sitter jag och biter på naglarna. De tär nu det gäller. Vi har kommit fram till punkten val av ledamöter i valberedningen.
När namnen på de nominerade är upplästa är det fritt fram för deltagarna att gå upp och plädera (berätta varför deras kandidat är så bra).
3 personer har varit uppe och pratat för de tre äldre kvinnorna. Många fina ord har sagts om erfarenhet, kompetens och representation. Då rasslar det till på talarlistan.
Min egen ordförande för Stockholmsidrotten (Peter Larsson) kliver med bestämda steg fram till talarstolen och efter det följer talare på talare som lovordar Josefine, 26år.
"Josefine är inte bara uppskattad inom sin idrott fotboll. Hon har en bred kompetens inom många olika idrotter"
" Det finns över 1 miljon ungdomar inom idrottsrörelsen. Jag är övertygad om att Josefine har deras röster här idag"
" Om vi ska leva upp till de beslut vi fattade igår angående ungdomars delaktighet, så kan vi inte backa idag. Gör det enda rätta - välj in Josefine och ta ställning för ungdomsdelaktighet"
Ordförande på mötet frågar om vi kan gå till beslut. Svaret är JA. Deltagarna har hört det de behöver höra.
Sluten votering, skriker någon i salen.
Det betyder att alla nu måste ta fram sina dosor och rösta genom att trycka för den kandidat som de helst ser som ledamot i valberedningen.
Det tar en minut innan resultatet visas på skärmen och jag märker att jag håller andan.
Jubel och applåder utbryter i samma sekund som resultatet visas. Josefine har tagit hem segern och vunnit med hästlängder!!
Josefine ser lite skakad ut när jag hinner ifatt henne utanför möteslokalen och tränger mig igenom alla dem som är där för att gratulera.
" Tårarna är nära när man får sitta där och höra alla fina ord", säger hon. Mer hinner vi inte prata just då för Sv Fotbollförbundets styrelse vill kramas med den lyckliga ledamoten för RF valberedning.

Josefine till vänster firar vinsten
Kram på er!
/Milou
Är ungdomarna nöjda?
Helena Carlsson, Sv ridsportförbundet var en av dem som gick upp och tog ställning mot kvotering. Hon är nöjd.
"Det bästa med hela motionen var att det fick bli en diskussion. Vi fick möjlighet att lyfta frågan där den verkligen kan göra skillnad"
Josefine Jardenäs, Sv Fotbollförbundet "bra att vi slipper kvotering av ungdomar till styrelser. men synd att inte förslaget gick igenom där vi skulle lägga till att en styrelse ska bestå av män och kvinnor i blandade åldrar."
Sandra Muszynski, ordförande RF/SISU ungdomsråd "Det kändes fantastiskt bra. Vi fick fram diskussionen vi ville och både ungdomar och vuxna var uppe och tog ställning. Gav mer än förväntat"

Sandra ser nöjd ut!
Kram på er!
/Milou
SISU valet avgjort - ungdomarna vann!
För ungdomarnas del så blev det 2 lyckade val där vi fick en ungdom invald i SISU styrelse samt en ungdom invald i SISU valberedning.
Båda positioner där ungdomar får vara delaktiga där de högsta besluten tas.
Det är en framgång för Svensk Idrott men framförallt en överlevnadsfråga om vi ska kunna utveckla idrotten för framtiden.
Ser fram emot valen för Riksidrotten som sker imorgon kl 9. Nu jämnar vi ut maktförållandena bit för bit!
Kram på er!
/Milou
Kvoteringsfrågan avgjord inom Svensk idrott
"Vi har kompetens att ta platser i styrelserummet utan kvotering"
" Ungdomar vill bli invalda pga kompetens och vilja, inte på grund av tvång"
"Varje Specialförbund måste få hitta sina lösningar för att nå delaktighet och inflytande"
Både vuxna och unga företrädare inom idrotten tog ställning i frågan. Där applåderna avlöste varandra.
Det finns en vilja att skapa ungdomsinflytande och idag framkom det att det faktiskt är vi vuxna som står i vägen för det målet.
RS förslag var istället att jobba vidare med den verksamhetsplan som Ungdomsrådet tagit fram tillsammans med dem för att nå en bättre mix av åldrar inom idrottsförbunden.
Ytterligare förslag som uppkom var möjligheten att ändra i stadgarna och lägga till att styrelser ska bestå av män, kvinnor och en mix av åldrar.
För 4 minuter sedan röstade stämman igenom RFs förslag där RF får krav på sig att fortsätta skapa förutsättningar för delaktighet för ungdomar genom dialog med ungdomsrådet och möjlighet att adjungera företrädare för ungdomsrådet.
Nu är det upp till oss på regional nivå att fortsätta arbeta för att ungdomar tar platser där beslut tas och vuxna ser till att ungdomar får möjligheten.
Kram på er!
/Milou
Med unga ögon

Hej!
Jag heter Jens och är en av ca 50 personer från idrottsorganisationer runt om i Sverige som är skickad till RIM 09 på Gotland som "ung deltagare". Något som jag nu är otroligt glad för. När jag lämande Sthlm i torsdags hade jag skyhöga förväntningar på denna helg. De har infriats och jag har upplevt mycket annat kul under de få dagar som jag varit här.
Som "ung deltagare" är jag här som åskådare och har varken röst- eller yttranderätt (utan stämmans medgivande).
Den spontana tanke som slår mig här där jag sitter i min läktarstol är att denna stämma är som vilket årsmöte som helst, i vilket förbund eller vilken förening som helst. Det är samma mötesformer, samma "korridorsnack" och samma misstag och felaktigheter som på alla andra årsmöten. Skillnaden är att det är något fler deltagare (ca 700 stycken istället för ca 40 som på årsmötet i min förening) och miljön som består av en kongresshall istället för ett klassrum.
Jag tycker det är häftigt att se att det Svenska föreningslivet inom idrotten ser likadan ut på alla plan.
Jag är som sagt lyckligt lottad som får åka hit och träffa alla "unga", ombud, styrelseledamöter och "idrottsvänner". Jag är dessutom så lyckligt lottad och tacksam för att Stockholms idrottsförbund har betalat hela min vistelse här. Nästa RIM som går av stapeln 2011 i Uppsala kommer jag att vara på plats. Även om jag då får betala det ur egen ficka och smita in på stämman så kommer jag vara där.
Jag hoppas ni också ser till att vara på plats. Under både inledningsanförandet till RF-stämman och SISU-stämman talade respektive ordförande varmt om ungdomsengagemang och tog upp Ungdomsrådets arbete som gott exempel i många fall, vilket i sin tur värmer mitt hjärta. Ta chansen och prata med era föreningar och förbund. Förbunden är nu uppmanade att ställa frågan. Möt dem på halva vägen så ses vi i Uppsala.
Tjipp!
/Jens
Gästbloggare och sthlmsidrottens ungdomsrepresentant
Vuxnas fördomar?
Sv Fotbollförbundet har i år nominerat Josefine Jardenäs till RF valberedning.
Igår kväll efter att nomineringen gjordes kom en av lekmannarevisorerna fram till Josefine och följande samtal utspelade sig:
- Ja Josefine, du bör vara medveten om att det är ett hårt arbetet som krävs för att arbeta i valberedningen.
- Jo, jag vet. Jag känner ju flera av dem som arbetar i valberedningen och är väl insatt i valberedningens arbete .
- ja men förstår du, det här är ju inte som att vara valberedning i en förening.
Josefines meritlista:
- 10 år som ledare
- 5 år som styrelseledamot i Sthlm fotbollförbunds styrelse
- 2 år som ledamot i Svenska fotbollförbundets medlemskommitte
- Projektledare för Svenskafotbollförbundet
Under 10 år har hon varit aktiv på alla olika nivåer inom idrotten och speciellt fotbollen. Och har kunskap och erfarenheter från alla olika nivåer. Hon har ett fantastiskt nätverk inom idrotten och känner väl till olika idrotter.
Så varför tror lekmannarevisorn att Josefine inte har erfarenhet från idrottens olika nivåer?
Kan det bero på att lekmannarevisorn ser en ung tjej på 25år framför sig?
Kan det vara så att lekmannarevisorn har en fördom om att unga tjejer i 25års åldern inte kan ha ett stort nätverk inom idrotten?
Vilka fördomar har du om unga ledare och ledamöter?
Kram på er!
/Milou
Tolk för dövidrottens representanter
Därför är det två duktiga tolkar som turas om att stå bredvis talarna och tecknar allt som sägs.

Det är lite mörk i lokalen men han syns klart och tydligt under hela konferensen.
Ta för er SISU!!
Walter Rönnmark, SV Bordtennisförbundets ordförande tar ordet och kräver lite mer action!
Var är krafttagen och aktiviteten där SISU är en aktiv och ledande part i värdegrundsarbetet.
Prioritera idrottens värdegrund och ideologisk idrottslig debatt.
SISU måste bli mer offensiva säger Bettan, Sv Boxningsförbundets ordförande.
Vänta inte på att föreningar och förbund ska komma till er ut och jaga oss!!
Se till att idrotten utbildare sig, var inte blyga utan ta för er!
SISU Behövs men föreningarna är inte medvetna. Låt dem få höra att SISU finns!!
(SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. De har massor med utbildningar för alla inom idrotten och gör både kurser för alla idrotter och utbildningar i varje förening som ber om det. De utbildare elittränare, kassörer, idrottsledare, ordföringar, och alla andra som är aktiva inom idrotten.)
Kram på er!
/Milou
Nominering - vem ska få chansen att leda SISU Idrottsutbildarna?
Valberedningens förslag på nominering är:
Ola Lundberg: 63, från Karlstad. Har varit med i förbundsstyrelsen sen 2005.
Sv Simförbund föreslår då Pia Zetterström som är vice ordförande i styrelsen idag.
Walter Rönnmark, Sv Bordtennisförbundet har frågor kring valberedningens arbete. Pia Zetterström har varit föreslagen i 16 år och är vice ordförande i SISU styrelse. Varför är inte hon föreslagen i år igen? Varför har valberedningen valt en ny nominering?
Nominering av ledamöter till styrelsen:
Jan Ögren Fjällestad står på nyval för styrelsen. Han är ordförande i SISU Idrottsutbildarna Stockholm så det är lite spännande för oss från Stockholm
Anders Larsson, Stockholm Ishockey föreslår Ola Lundberg som ledamot om han inte blir ordförande.
Sandra Musinski från Ungdomsrådet är på förslag för SISU Styrelse från valberedningen.
Lennart Karlberg Sv Friidrottsförbundet förtydligar:
Sandra
Jan
Ola
är alltså på nyval som förslag.
Om en stund får vi se hur stämman väljer. Just nu rusar alla ut ur lokalen för lite överläggning/mingel =)
Det kan alltså bli en het debatt! Vi har olika förslag och många som tycker olika. Nu blir det roligt!
kram på er!
/ Milou
Riksidrottsmötet = 2 stämmor
Under helgen är det inte bara Riksidrottsförbundet som har stämma. Det är även idrottens studieorgan SISU Idrottsutbildarna. Tillsammans ska de båda organisationerna vara idrottens stöd.
De samarbetar och jobbar ihop och har även sina stämmor under namnet Riksidrottsmötet.
Nu på lördag morgon är det SISU Idrottsutbildarnas stämma och vi är inne på punkten Verksamhetsberättelse.
Det tillfälle där styrelsen får redogöra för hur de ar arbetet under året och vad de har gjort.
Så här sitter vi med ordförandena för mötet längst fram på scenen. Dit fram får man även gå om man har något man vill ta upp eller någon replik att göra. Det är ca 700 personer på plats här i Visby.
Styrelsen fick ansvarsfrihet för 2008 års verksamhet. Det betyder att idrotten tycker att SISU Idrottsutbildarna har gjort ett bra arbete utifrån regelverket.
Kram på er!
/Milou
Riksidrottsmötet - mingelparty på hög nivå
Om du är en av dem som tror att besluten fattas inne i möteslokalen så får du tänka om.
I varje paus, innan varje röstningsomgång och vid varje lunch och middag är det ett febrilt minglande och men ser hur personer går ihop två och två och det viskas och pratas och nickas och les och blinkas.
Människor blir presenterade för varandra till höger och vänster och känner man ingen från ett förbund ser man till att hamna i rätt matkö, sätta sig strategiskt i salen eller hugga tag i någon som kan presentera en för rätt personer.
När pausen är slut är besluten redan fattade. Det som sen sker inne i möteslokalen är den formella proceduren. Där ordförande för mötet måste ställa frågan få sitt svar och slå klubban i bordet.
De som är bäst på att nätverka och mingla är de som får flest godkända förslag.
Jag säger inte att det är fel, jag pekar bara på hur viktigt det är att vi vet att det är så. För vill vi själva vara med och förändra och påverka så måste vi lära oss det sociala spelet. Vi måste vara med där besluten tas och veta vem vi måste prata med för att lyckas.
Välkommen till idrottspolitik på högsta nivå - Riksidrottsmötet!
Ingalill Norlin, styrelseledamot i SISU Idrottsutbildarna i Stockholm och Anna-Karin Sunden ordförande för All Fair hittade varandra i minglet.
Kram på er!
/Milou
På plats på Svensk Idrotts högst beslutande möte!
Svensk Idrotts största och främsta möte.
Riksidrottsmötet
Riksidrottsmötet hålls vartannat år och är det högst beslutande mötet inom Svensk Idrott.
Här träffar styrelseledamöter från varje specialförbund (Svenska Boxningsförbundet, Svenska Innebandyförbundet osv) för att företraäda just sin idrott och tillsammans fatta beslut för idrottens bästa.
Det är ett möte som tar 3 dagar och det fattas beslut som är avgörande för hur vi inom de olika idrotterna och just du i din förening kommer att påverkas i framtiden.

Stockholmsidrotten har kansliet på plats. Här ser ni några av dem:
Kenneth Hörnqvist, kanslichef
Ulf Backlund, anläggningsfrågor
Lars Johnsson, antidoping och Elitidrottsstödsfrågor
Häng med under helgen och läs mer om det som händer. Uppdateringar sker under hela helgen!
kram på er!
/ Milou
Du förlorade oskulden när...
Igår fick jag under en föreläsning veta vad en person tänkte om mig första gången han såg mig:
Jag röstar på Kristdemokraterna i valet
Jag lyssnar på cornelis
Jag förlorade oskulden som 21 åring
3 fel av 3 möjliga men det spelar ju ingen roll. Vårt kroppsspråk, kläder, färger, röstläge, frisyrer osv osv gör att människor får fördomar om oss innan vi ens har hunnit säga hej jag heter..
Visste du att det är därför som många människor har svårt att komma ihåg namn på folk de hälsar på. Din inre röst pratar och berättar precis vad du ska tro om den person du har framför dig så du hör helt enkelt inte vad personen säger under de första minuterna. Du bildar fördomar om den du hälsar på redan på några sekunder.
Det innebär ju att du som ledare kan påverka hur din grupp upplever dig första gången du träffar dem
hur vuxna ser på dig i styrelserummet
Hur tränarkollegor bemöter dig
Genom hur du klär dig, hur du rör dig, din frisyr, ditt röstläge, ditt kroppsspråk osv.
Vad tror du att människor tänker första gången de ser dig?
Vågar du fråga?
Kram på er!
/Milou
Det är du som är idrotten!
Har du hört talas om Världens Bästa Idrott?
Visste du att den finns här i Sverige?
Kolla in här!
Kram på er!
/Milou
Generationsväxling
Inom det närmaste decenniet kommer närmare en miljon människor lämna arbetslivet och ännu fler ta sig in i det. De som ska in, 80-talisterna, ses som självupptagna och självsäkra av äldre generationer. De som ska lämna ses som konservativa av de unga och medelålders. (Kairos Future)
Inom idrotten finns generationsväxlingen på samma sätt.
Lyckas man inte attrahera och behålla ungdomar som ledare och ledamöter blir det en rejäl kris framöver.
Rekrytering är en stor utmaning framöver och svårigheterna handlar om att en "åldrande" kultur
gör idrotten mindre attraktiv för unga. Vi hänger inte med i utvcecklingen.
Frågan är hur bra vi egentligen är inom idrotten på samarbete över generationsgränserna.
Kairos Future har intervjuat 600 företag för att ta reda på hur de organisationer som har lyckas har gjort. Inom idrotten har vi mycket att lära.
Organisationer som lyckas:
Personalcheferna anser att generationsväxlingen handlar om två saker: dels att attrahera, integrera och behålla de unga på arbetsplatsen och dels att överföra kunskap (ofta tyst kunskap som inte finns dokumenterad) från de äldre till de yngre. Då blir det om möjligt än viktigare än tidigare att samarbeta över generationsgränser.
Tre tydliga framgångsfaktorer för generationsväxling: kunskap, kultur och ansvar.
1. Det krävs kunskap om den nya generationen och deras förväntningar på föreningslivet.
2. De unga lockas till en öppen kultur med högt i tak där de känner sig välkomna.
3. De mest framgångsrika organisationerna har också en tydlig ansvarsfördelning
Vad har ni gjort i föreningen för att lyckas med generationsväxlingen?
Hur överför ni kunskap till unga ledare och får dem att känna sig välkomna?
Kram på er!
/ Milou
Föräldrarna - det eviga problemet
Ledar Camp 09
Den 18-20 september kommer 60 ungdomar att få åka till Gotland och få vara med om årets häftigaste upplevelse av temat Ledarskap. Helt gratis!
Fram till den 31 maj kan man nominera antingen sig själv eller om man har någon ung ledare i sin förening som man vill uppmuntra lite extra. Vår jury kommer sedan att välja ut de ledare mellan 18-25år som får chansen att åka.
Här på bloggen kommer ni att få träffa dem som har blivit nominerade. Här är
Jessika
Hur gick det till när du blev ledare?
Jag gled i på ett banan skal kan man säga i mitt ledarskap. Jag började med att jag hjälpte till i en nybörjar grupp när jag var 11 år, då jag själv hade gått upp i Hellas bästa grupp. Sen fick jag hoppa i fler talet gånger när andra tränare var frånvarande, jag tyckte det var roligare att träna andra och det blev med tiden tråkigare att träna själv. Så då blev jag tränare på "heltid".
Vad är det bästa med att vara ledare?
Vad är det svåraste med att vara ledare?
Vad skulle du säga till andra ungdomar som funderar på att bli ledare?
Nomineringstiden för Ledar Camp är nu slut. Juryn kommer att meddela sitt beslut inom två veckor!
Kram på er!
/ Milou
Hur tar man plats?
Inom idrotten saknas det massor med människor som kan tänka sig att ställa upp och göra saker för föreningarna. Många föreningar letar efter personer som har vilja att vara med och påverka och fatta beslut, komma med idéer eller driva olika frågor eller projekt.
Så när det kommer en person och säger hej här har ni mig, jag vill vara med, så blir alla väldigt glada!
Att jobba upp modet att ta plats kan man göra på många olika sätt. Men i slutändan handlar det faktiskt om att BARA GÖRA DET.
Ring det där samtalet, gå fram till den där personen och säg hej och presentera dig. Visst kan det kännas läskigt innan man har gjort det men efteråt undrar man ju alltid varför man inte tagit mod till sig tidigare.
Plats är något du TAR inget du får.
Om du vill någonstans inom idrotten är det upp till dig att ta dig dit. Det betyder att du måste visa att du finns!
Säg till folk i föreningen vad du har tänkt dig och berätta att du vill vara med och påverka, visa intresse, ring valberedningen i föreningen och säg att du vill ha en plats, prata med styrelsen och berätta vem du är.
Se till att folk i föreningen vet vem du är och vad du heter och våga tacka ja när tillfället kommer.
Var intresserad
Ta reda på vad som händer i din förening, prata med tränare och föräldrar och kansliet och styrelsen. Ställ frågor.
Hur fungerar det här, hur gör ni då, vilka frågor pratar ni om just nu?
Genom att ställa frågor visar du att du är intresserad och att du vill lära dig mer. Och det finns inget som människor tycker mer om än att prata om sig själva och det de gör. Vi människor älskar frågor där vi får berätta vilka vi är, vad vi jobbar med och hur vi gör.
Vänta inte!
Om du har en bra idé eller vill vara med, eller vill starta ett kul projekt eller vad det än kan vara - VÄNTA INTE.
Gör det nu. Din förening behöver dig! Och det kommer att bli en fantastiskt rolig tid för dig.
Lycka till!
Kram på er
/ Milou
Att få respekt
Hur ska jag som ung och tjej inom idrotten kunna få vuxna att accepter mig?
/ Sofia
Hej Sofia,
för det första så är det tråkigt att vuxna inte accepterar dig för den du är oavsett vilken ålder du har eller om du är kille eller tjej. Det här händer ju inte bara dig utan många ungdomar känner att vuxna inte ser deras insatser som lika värda.
Vad kan man göra åt det då?
Vår föreläsare Lenita Franzell pratade om sin upplevelse och hur hon hanterade situationen.
" Plats är inget man får det är något man TAR. Jag tog plats och armbågade mig in som ledare och styrelseledamot. Tyvärr handlar det om att bevisa att man kan, att visa de vuxna att jag var kapabel att fatta beslut precis som dem, att leda laget precis lika bra som en vuxen och så vidare.
Ibland satt de där på mötena och pratade om saker som jag inte förståd och pratade bara med varandra utan att låta mig vara med. Det jag hade som taktik var att ställa frågor. Såfort de pratade om något som jag inte visste så frågade jag och gav mig inte förren de hade förklarat för mig. Och vips så var jag en del av samtalet."
Elaine Bergqvist gav oss fler förslag på hur du kan agera i situationer när andra inte visar dig respekt:
- När du gör sådär så känner jag mig....
- Vad menar du när du säger...
- Jag kanske har fel men jag känner så här när du...
- När du pratar med mig låter det som om du pratar till en 2 åring.
- Varför har du huvudet på sne när du pratar med mig?
- Vad intressant att du går upp i falsett hela tiden när du pratar med mig.
Men glöm inte bort att fråga intresserat och låt vänlig på rösten, gå aldrig till attack det lönar sig inte.
Ett annnat bra sätt är att skaffa sig en mentor. En person som har en roll eller kunskap som du själv skulle vilja ha. Vill du bli en duktig tränare så hitta den bästa i din närhet och lär dig allt som han/hon kan.
I Unga Ledare Äger träffar vi vuxna inom idrotten varje vecka och visar hur ungdomar faktiskt är en tillgång och hur vuxna och ungdomar kan jobba tillsammans med respekt för varandra.
Vill du att vi kommer till din förening eller vill du hitta en mentor som kan hjälpa dig att bli bättre?
Lämna en kommentar så kontaktar jag dig!
Kram på er!
/ Milou